N-VA wil werklozen verkleed als moslim door dorpsstraten laten dwalen om onveiligheidsgevoel concreet te maken

door The Vremde Mirror

‘Hoe kunnen we langdurig werklozen laten renderen?’ Die vraag stelde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zich hardop. Het antwoord volgde razendsnel: ‘Ze kunnen het draagvlak voor ons veiligheidsbeleid helpen te vergroten.’

© Wikimedia Commons

Jan Jambon kaart het probleem aan. ‘Een deel van de mensen stemt nog altijd op andere partijen dan N-VA of Vlaams Belang. Die mensen redeneren als volgt: er zijn hier geen moslims te bespeuren. En die er zijn, dat zijn brave mensen. Dus wat is het probleem eigenlijk?’

‘Ik bekritiseer die mensen niet,’ stipt Jambon aan. ‘Ze weten niet beter. Ze worden dom gehouden door de media die schrijven dat het aantal vluchtelingen op de Middellandse Zee fel is gedaald, waarbij ze zich baseren op cijfers. Dus kan ik niet zomaar meer zeggen dat we overspoeld worden door alleenstaande mannen met elf kinderen. Grapje hé, ik kan dat wel.’

‘Niettemin is het handig dat we in de strijd tegen terrorisme, migratie, islam et cetera, toch allemaal één pot nat, een groter draagvlak hebben. Dat mensen zelf verlangen naar repressieve maatregelen, waarmee ze zichzelf van hun vrijheid beroven, in plaats van dat wij die als overheid moeten afdwingen.’

Hoe het in zijn werk gaat, illustreren we aan de hand van André (54). ‘Ik ben al drie jaar vruchteloos op zoek naar werk. En nu volg ik bij de VDAB een door de Vlaamse regering gefinancierde opleiding tot moslim. Ik heb gekozen voor het traject Syrische vluchteling, maar je kunt ook opteren voor een traject derde generatie Marokkaan.’

‘Als Vlaams Belang-stemmer is dat toch een drempel die je moet overwinnen. Arabisch leren, mezelf bekeren tot de islam en halal eten. Alles om me optimaal in te leven in mijn rol. Tot het curriculum hoort evenzeer vrouwen lastigvallen op straat. Daar heb ik een vrijstelling voor gekregen vanwege voldoende relevante praktijkervaring.’

‘En nu is het de bedoeling dat ik de theorie in de praktijk ga omzetten. Overdag, maar vooral wanneer het donker is. Dan is de vrijwilligerspremie hoger.’

Jambon vult aan: ‘Dit gaat ervoor zorgen dat de mensen zeggen: zie je wel, het is er weer één van ginderachter. Dat rechtvaardigt een strenger beleid. En André houdt zich nuttig bezig.’

André heeft al één praktijksessie voltooid: ‘Ik stem de volgende keer zeker weer Vlaams Belang. Ik ondervind aan den lijve hoe groot het probleem is van de islamisering onder werklozen en het toegenomen onveiligheidsgevoel hierdoor. Ik hoop dat de politiek hier snel en krachtdadig tegen optreedt. Zo kan het niet verder. Mag ik dan nu bidden?’