Francken houdt Afghanen tegen op luchthaven Kaboel: ‘België broeihaard van xenofobe politici’

door The Vremde Mirror

Vele Afghanen slaan in allerijl op de vlucht uit vrees voor het geweld van de Taliban. Kamerlid Theo Francken is naar Kaboel getrokken om hen te informeren. ‘Ze weten niet welk leed er hen te wachten staat. België is een broeihaard van xenofobe politici.’

© Wikimedia Commons

Op beelden van TV Lubbeek is te zien hoe Theo Francken op de luchthaven van Kaboel Afghaanse burgers probeert te overtuigen terug te keren naar hun woning. En sommigen keren na lang aarzelen inderdaad op hun stappen terug.

Bij hetzelfde TV Lubbeek legt Francken zijn beweegredenen uit. ‘De Afghanen moeten weten dat het politieke klimaat in België en bij uitbreiding Europa hen ongunstig gezind is. Ze denken in een tolerant gebied aan te komen waar iedereen het beste met hen voor heeft. In realiteit komen ze in een wereld terecht waar politici vluchtelingen gebruiken om angst aan te wakkeren.’

Francken zegt de Afghanen te willen waarschuwen voor hoe er over hen wordt gedacht. ‘Vluchtelingen importeren problemen, ze zijn de zondebok voor alles wat misgaat en het zijn allemaal terroristen. Vele politici zullen dat niet zo letterlijk zeggen, maar de goede verstaander snapt de boodschap. Dan zie je de Afghanen twijfelen. Willen ze in deze politieke context belanden? Wanneer ik zeg dat politici bij wijze van spreken hun leven op het spel zouden zetten om hen buiten te houden, verlaten de meesten de luchthaven.’

Francken heeft in Kaboel opvallend gezelschap. ‘In België is het ’s avonds ook onveilig op straat,’ vertelt Maggie De Block ‘Vanzelfsprekend is Afghanistan een veilig land. De mensen dragen hier mondmaskers, dat is lang niet overal het geval geweest.’