Vlaamse regering verleent zichzelf eeuwigdurende vergunning

door The Vremde Mirror

Met gepaste trots kondigt de Vlaamse regering aan dat ze zichzelf een eeuwigdurende vergunning toekent. ‘We waren er snel uit. Dit bewijst hoe goed deze ploeg aan elkaar hangt,’ aldus minister Zuhal Demir.

(c) Wikimedia Commons

Hoewel België een rijk aanbod aan regeringen kent, is het slechts de eerste keer in de geschiedenis dat een regering zichzelf een eeuwigdurende vergunning verleent. ‘Het zorgt voor deugddoende continuïteit,’ vertelt Demir. ‘Het is belangrijk dat bedrijven weten waar ze aan toe zijn. De mensen overigens ook.’

‘Toch zijn de regels kennelijk niet voor elk bedrijf duidelijk,’ zucht Demir. ‘Bedrijven mogen alles in Vlaanderen, zolang ze doen alsof ze het milieu niet vernietigen. Lukt bedrijven dat niet, moet ik in tv-studio’s heel kregelig op hen worden.’

‘De eeuwigdurende vergunning is een belangrijk instrument omdat ze de Vlaamse regering, hoe tandeloos ze ook lijkt, te allen tijde in het zadel houdt. Ook al brengen ‘cadeautjes’ van openlijk corrupte bedrijven, gerespecteerde oud-ministers of Joke Schauvliege ons in diskrediet.’

Uit een intern rapport van het bedrijf 3M blijkt dat de effecten op de volksgezondheid niet te overzien zijn. Hierover maakt Demir zich weinig zorgen. ‘Wat we niet meten, kunnen we niet weten.’