Dorpsdichter Vremde ter discussie

door The Vremde Mirror

Vremde | De Vremdse oppositie en het huidige gemeentebestuur liggen op ramkoers. Burgemeester Boer Gust opperde in de laatste gemeenteraad dat het dorpsdichterschap beter zou worden afgeschaft nu de huidige dorpsdichter het Plat Vremds niet machtig blijkt te zijn.

‘Het is een schande,’ briest burgemeester Boer Gust. ‘Een kaakslag. Een dorpsdichter van Vremde die geen Plat Vremds kan, wie verzint het? Waarom niet ineens een analfabeet? Dat hij zich nog maar als kandidaat heeft durven aanbieden, is alle schaamte voorbij.’

Mart Knoeyaert staat in het middelpunt van een storm zonder dat zelf gewild te hebben. De eerste Vremdse dorpsdichter blijkt noch Plat Vremds te kunnen spreken, noch het te kunnen schrijven. ‘Ik ben me van geen kwaad bewust. Ik heb een academische opleiding genoten en spreek vloeiend vier talen, maar inderdaad niet het Plat Vremds. Daarnaast heb ik al tal van litteraire prijzen gewonnen zoals de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs. Helaas telt dat hier niet.’

Knoeyaert krijgt wel de steun van enkele linkse culturo’s in de oppositie die het Plat Vremds voorbijgestreefd vinden. Zij spreken zelfs nog liever Latijn of Chinees. Al zijn zij er zelf ook nog uit welke van de twee juist. Het Vremdse gemeentebestuur is momenteel een gepaste straf aan het uitzoeken voor Knoeyaert. Volgens de laatste geruchten zou Knoeyaert uit de Vremdse gemeenschap worden geëxcommuniceerd en met pek en veren op een trein naar Antwerpen worden gezet. ‘Maakt niet uit naar waar ze me sturen,’ snikt hij wanhopig. ‘Abu Ghraib, Guantanamo of zelfs Wallonië zou ik verdragen, maar niet Antwerpen. Dat kunnen ze een arme dichter niet aandoen.’