Boechout schrapt woord ‘vremdeling’

door The Vremde Mirror

Vremde – Boechout | In het Boechouts schepencollege is beslist om het woord ‘Vremdeling’ te schrappen. Te stigmatiserend.

De officiële nota van het Boechoutse schepencollege zegt dat het woord Vremdeling niet het probleem vormt. Wel de context waarin het begrip telkenmale opduikt, dat van vernieling en geweld en boerenkneuterigheid. Automatisch ontstaat een negatieve connotatie, die de term vervuilt. Boechout is een moderne gemeente en wil hier niet meer mee geassocieerd worden. Beter wordt het woord allochtoon gebruikt. Een veel minder stigmatiserende term aldus de nota van het Boechouts schepencollege.

‘Eindelijk kunnen we een archaïsch woord als Vremdeling schrappen uit al onze teksten,’ juicht Boechouts burgemeester Koen Entbrouxk. ‘Het woord allochtoon heeft in onze streken een veel positievere connotatie dan het woord Vremdeling. Vremdeling staat voor uitschot en crapuul. Logisch dan dat we het laatste vervangen door het eerste. En van een vremdelingenprobleem is in onze gemeente eensklaps ook geen sprake meer.’

In Vremde, volgens officiële papieren een deelgemeente van Boechout, reageert men verongelijkt. Woorden als kaakslag en grove provocatie worden er in de mond genomen. ‘Dit is een aanslag op iedere Vremdeling zijn identiteit,’ tiert burgemeester Boer Gust. ‘Eindelijk vallen de maskers af. Een mens voelt zich voor minder een vremdeling in zijn eigen gemeente.’