Vremde krijgt eigen 24-delige atlas

door The Vremde Mirror

Vremde | Om het onherbergzame gebied Vremde beter in kaart te brengen, komt er van dit dorp voor Pasen nog een atlas op de markt. Een primeur! Voor het eerst krijgt een dorp in Vlaanderen namelijk een eigen atlas.

Het het hele ambitieuze project om een atlas van Vremde samen te stellen heeft zo’n 25 jaar geduurd en werd geleid door cartograaf Gérard Koopman. ‘Nu we andere planeten al helder in beeld kunnen brengen, stonden we voor een volgende uitdaging met name het in kaart brengen van Vremde. Tot voor kort de natte droom van elke cartograaf. Met enige trots in de stem kan ik u nu mededelen dat dat huzarenstukje ons nu toch gelukt is.’

Om Vremde in kaart te brengen, zijn cartografen zeer gedetailleerd te werk gegaan. ‘Het zal bijgevolg een 24-delige atlas worden waarin elke put in het wegdek nauwkeurig zal beschreven worden,’ vertelt cartograaf Koopman. ‘De kluwen van straten en steegjes doet menig automobilist verdwalen. Als die Vremde tenminste al weet te vinden. Al deze kopzorgen zijn nu voltooid verleden tijd. Bovendien zullen alle bezienswaardigheden die te zien zijn in Vremde in deze atlas worden opgenomen. Maar het zal niet enkel rozengeur en maneschijn zijn. De toeristisch onveilige gebieden zullen extra belicht worden. Wat moet een mens ook anders schrijven in een atlas over een boerengat?’

Is er wel vraag naar zo’n atlas van Vremde zal menig kritisch lezer zich afvragen. Koopman snoert sceptici de mond. ‘Ja, die vraag is er zeker. Meer nog, het is een echt gat in de markt. Het is voor iedereen altijd een uitdaging om de toegangswegen die richting Vremde leiden te vinden. En dat is jammer want Vremde kent vele troeven.’