Marathon Vremde door buurtprotest afgelast

door The Vremde Mirror

Vremde | Morgen zouden 23 lopers deelnemen aan de marathon van Vremde. Zouden, want de marathon van Vremde wordt nu door hevig buurprotest afgelast.

Vremds recordhouder op de marathon Paul Radcliffe is zwaar ontgoocheld. ‘Ik had graag mijn Vremds record verbroken en onder de 3 uur 45 minuten gedoken. En zo en passant een gooi gedaan naar de titel van Vremds sportman van het jaar. De hoogtestage met bijhorende medische begeleiding op Teide is dus voor niks geweest.’ Radcliffe zal een andere keer zijn duivels moeten ontbinden. ‘De buurtprotesten waren te manifest om te negeren,’ verdedigt burgemeester Boer Gust deze drastische maatregel. ‘De veiligheid van de burger primeert.’

De burgemeester had graag zelf meegelopen. ‘Via een uitgekiemde voorbereiding en een Catalaans dieet zou ik zeker een tijd onder de acht uur hebben gelopen. Voor een burgemeester met vele dagtaken in een bruisend dorp als Vremde zou dat een hele prestatie zijn. Helaas kan ik dat nu niet bewijzen. De kans was immers niet gering dat de lopers het slachtoffer zouden worden van gerichte sabotageacties.’

De oppositie verwijt burgemeester Boer Gust niet aan een uitwijkmogelijkheid te hebben gedacht. ‘Onmogelijk en een surrealistisch idee,’ kaatst de Vremdse burgervader de bal terug. ‘De marathon doet alle drie de straten van Vremde aan. Uitwijken naar een andere locatie was door de grootte van Vremde onmogelijk. In de Ronde van Vlaanderen kan je 65 lussen steken, maar voor een loopwedstrijd met enig prestige als de marathon van Vremde is zoiets ‘not done’. Dan kan je beter niets doen.’

“Uitwijken naar een andere locatie was door de grootte van Vremde onmogelijk.”

Het protest tegen deze marathon kwam van enkele dorpelingen die bang waren dat hun zondagsrust in het gedrang zou komen. Eén van de zes klacht indienende buurtbewoners was Josiane (84). Zij is blij dat het recht heeft gezegevierd. ‘Moete die mannekes ni nor de mis in plots van toerekes rond oens kaark te zitte loewpe? Wa’s me da na voer iet. In manen taad was zoeiet ni woor zenne. Al da zwiejt da ze metta loewpe verliere, zaawden ze biejter in den hof kwaat spiejle. En asse ni weite wa toen,  kwil ze altaaj wel ne petattescheller of ne ziémelap in hun pollen stoppe. Dan mieken ze hun nog nuttig gelak as welle altaaj gedoan hebbe.’