Stilstaande kerkklok legt dorpsleven lam

door The Vremde Mirror

Het openbare leven in Vremde ligt nog lammer dan anders. De kerkklok staat er al gedurende enige tijd stil. Het hele dorp is hierdoor helemaal gedesoriënteerd. Fase 1 van het rampenplan is gisteren afgekondigd.

Schokkend beeld van een stilstaande kerkklok

Schokkend beeld van de stilstaande kerkklok

Volgens een uitgelekt rapport van Human Rights Watch moet de Vremdeling in mensonterende omstandigheden leven. Het roept de internationale gemeenschap op om noodhulp naar Vremde te sturen. De schrijnende getuigenissen die uit Vremde binnendruppelen bevestigen de ernst van deze noodkreet alleen maar. Student M.V., die verder anoniem wenst te blijven, waarschuwt collega-studenten: ‘Een kerkklok die stilstaat blijkt geen geldig excuus te zijn om op een examen te laat aan te komen.’

‘Wat baten economische relancemaatregelen als de overheid niet alles in het werk stelt om de mensen op tijd op hun werk te laten arriveren?’ vraagt Cyriel zich af. ‘We proberen het uur nu te achterhalen door de stand van de zon. Maar erg accuraat is dat ook niet.’

Foto van andere kant kerk, even schrijnend.

Foto van andere kant kerk, even schrijnend.

‘Allemaal de schuld van die vuil Walen,’ nuanceert Gerolf. ‘Wederom een kaakslag. Zonder die Walen was er genoeg geld om ons kerkklok te laten werken.’ Ouderdomsdeken José moet toegeven dat ze snel gewend is geraakt aan de moderniteit. ‘Toen ik nog jong was, moesten we ons altijd behelpen met de stand van de zon om te weten hoe laat het is. Sinds de intrede van de kerkklok is dat niet meer nodig. Dat dit een les moge zijn dat we ons niet blind mogen overleveren aan moderne snufjes. De zon werkt immers altijd, een kerkklok niet.’