Vremde beschuldigt Gentse Feesten van plagiaat

door The Vremde Mirror

Vremde – Gent | Vanavond starten in Vremde de Vremdese Feesten. En dat gaat gepaard met de nodige commotie. De organisatie van de Vremdese Feesten klaagt met steun van het gemeentebestuur de Gentse Feesten aan omwille van plagiaat.

In Vremde is men te weten gekomen dat er in Gent in de zomervakantie ook een kermisje wordt gehouden, genaamd de Gentse Feesten. Een naam die verdacht hard lijkt op de Vremdese Feesten. Ongehoord aldus het Vremdese gemeentebestuur dat gisteren in colonnes van tractoren over de middenberm van de E17 naar Gent trok om een hartig woordje te gaan klappen met de burgemeester aldaar Daniël Termont.

Het diplomatieke topoverleg tussen de burgemeester van Vremde Boer Gust en Daniël Termont verliep erg moeizaam. Er werd even gedacht aan pendeldiplomatie, maar met tractoren bleek dat toch niet zo efficiënt te zijn. ‘Hadden ze in Gent dan geen originelere naam kunnen verzinnen voor hun kermis,’ vraagt Boer Gust zich af. ‘De naam Gentse Feesten lijkt veel te hard op Vremdese Feesten om van toeval te kunnen spreken. De Gentse Feesten willen duidelijk meesurfen op het overdonderende succes van de Vremdese Feesten. De Vremdese eis is dat alle voorgaande edities van de Gentse Feesten moeten worden geschrapt uit de geschiedenisboeken.’

De Gentse burgemeester Termont heeft daar geen oren naar en hij probeert de Vremdelingen te sussen. ‘De Gentse Feesten zullen nooit zo groot worden als de Vremdese Feesten. Een kleine kermis als de onze is al blij het hoofd boven water te kunnen houden. De namen gelijken onvoldoende om van plagiaat te kunnen spreken: het zijn de Gentse Feesten, maar wel de VremdEse Feesten.’

Dat de Gentse Feesten nooit aan de Vremdese Feesten zullen kunnen tippen kan burgemeester Boer Gust enkel maar beamen. Maar voegt hij eraan toe: ‘De E in de Vremdese Feesten wordt gesyncopeerd, waardoor Vremdese Feesten als Vremdse Feesten wordt uitgesproken en dat klinkt erg als Gentse Feesten. Dit blijft naar plagiaat ruiken.’

Daar heeft Termont niet van terug en besluit toch één toegeving van symbolisch grote waarde te doen. De Gentse Feesten zullen vanaf volgend jaar niet meer eindigen op maandag, maar op zondag. Net als de Vremdese Feesten eindigen de Gentse Feesten tot voorheen op maandag, een traditie die zo weer typisch Vremds wordt. Zo wil hij enigszins tegemoet komen aan de eisen van de Vremdelingen, die toch blij zijn iets uit de brand te kunnen slepen en voor het donker is weer thuis te geraken met hun colonne tractoren. En vanavond de Vremdese Feesten mogen beginnen vieren.

Het programma van de Vremdese Feesten is zo omvangrijk dat we het hier niet integraal uit de doeken kunnen doen. Maar de belangrijkste evenementen sommen we toch even voor u op: de Vremdese Feesten beginnen vanavond met een fietsdropping, gaan morgen olijk verder met onder meer een rommelmarkt, zondag staat er een wielerwedstrijd op het programma in het kader van het prestigieuze regelmatigheidscriterium de Antwerp Cycling Trophy en waar menig wielertopper zal aantreden en maandag eindigen de Vremdese Feesten met een bollenregen.