Geen betaalmuur op The Vremde Mirror

door The Vremde Mirror

Goed nieuws voor jullie, lezers. Kwaliteitsvolle, genuanceerde, zuiver digitale, vernieuwende, transparante, rebelse en ondernemende nieuwsberichten zoals deze waarin verteld wordt dat The Vremde Mirror betaalmuurloos blijft, zullen ook in de toekomst niet achter een betaalmuur verstopt zitten. Uit goede bron en na een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek heeft The Vremde Mirror namelijk vernomen dat het geen betaalmuur zal invoeren op haar eigen site.

Deze communicatie van haar kant is nodig om de eigen aandeelhouders gerust te stellen. Vanuit alternatieve en oubollige media werd een kwalijk gerucht verspreid dat The Vremde Mirror oftewel een betaalmuur zou installeren op haar site oftewel via crowdfunding het nodige geld zou moeten inzamelen om de kwaliteitsjournalistiek te kunnen blijven bedrijven die het nu bedrijft.

‘Maar hier is allemaal niks van aan,’ bevestigt ook adjunct-hoofdredacteur van The Vremde Mirror Cor Respondent, die recent nog de overstap maakte van de Kiekeboestrips naar The Vremde Mirror, aan The Vremde Mirror. ‘Wij zijn en blijven gratis. We slopen nog liever onze eigen kerk dan bij mensen geld af te troggelen om journalistiek te mogen bedrijven. We zijn hiermee voorlopers, maar gezien onze hegemonie in het Vlaamse medialandschap kunnen we ons deze positie makkelijk veroorloven. Onze aandeelhouders krijgen jaarlijks een rijkelijk dividend uitgekeerd dat mogelijk werd gemaakt door spontane giften afkomstig van geheime aanbidders van onze journalistieke kunststukjes.’

Het internet gaat in Vremde al om 9 uur ’s morgens open, eer de postbode hier is met een papieren krant, is het vaak al de noen voorbij.

‘Papier is het medium van de toekomst zegt men,’ gaat Cor Respondent verder. ‘Maar dat maakten de kranten toch vooral zichzelf wijs. Ze dachten door zich toe te spitsen op papier The Vremde Mirror van zich af te schudden. Daar hebben ze zich schromelijk in vergist. Door van meet af aan in de pioniersjaren enkel digitaal te gaan, heeft The Vremde Mirror een imperium op internet uitgebouwd dat niet meer kan bijgebeend worden. Bovendien is Vremde een afgelegen dorp. Het internet gaat hier ’s morgens al om 9 uur open, eer de postbode hier is met een papieren krant, is het vaak al de noen voorbij.’

Verwacht wordt dat de andere media die opereren in de schaduw van The Vremde Mirror om nog enigszins concurrentiekrachtig te blijven dit online kwaliteitsmedium zullen volgen en de betaalmuren van hun site zullen halen, laat staan dat ze met projecten die teren op crowdfunding op de proppen zouden komen.