Mandela ook nog een keer in Vremde begraven

door The Vremde Mirror

Vremde / Zuid-Afrika | Nelson Mandela’s herdenkingstournee is nog bijlange niet afgelopen, al komt het einde ervan nu wel in zicht. Woensdag wordt Mandela voor een laatste keer en dan ook definitief begraven in Vremde. Volgens zijn familie was dit zijn laatste wens.

Mandela zal niet op het nieuwe kerkhof ter hoogte van de Wommelgemsesteenweg begraven worden, maar wel op het oude kerkhof rond de kerk. Daar zal hij komen te liggen tussen vele andere eminenties die in Vremde hun laatste adem hebben uitgeblazen. Door in Vremde begraven te worden, tussen enkel maar grootheden, zal Mandela’s mythe ongetwijfeld nog groter worden.

Volgens oppositieleider Filip Dewitte (Vremds Belang) ruikt dit naar vriendjespolitiek. ‘Burgemeester Boer Gust geeft zijn politieke vriendjes gewoon een voorkeursbehandeling. Zelfs als ze al dood zijn. Ten eerste is er geen plaats meer op het oude kerkhof om nog iemand onder de grond te steken. Maar bovenal is het onverantwoord om met de kerk die op instorten staat, daar nog mensen te begraven. Waarom zouden anders mensen het kerkhof niet meer mogen bezoeken?’ Burgemeester Boer Gust weigerde elk commentaar op deze aantijgingen.

Het oude kerkhof van Vremde is het meest exclusieve ter wereld. Het mag enkel bezocht worden op de tweede zaterdag van het jaar tussen 10 en 12 in de voormiddag als het niet regent en de wind niet krachtiger waait dan 3 à 4 beaufort

Na lang zoeken, vonden Mandelakenners uiteindelijk toch een uitleg om Mandela’s laatste wens te duiden. ‘Mandela hield van afgelegen plekken. Eilanden genoten zijn voorkeur, maar een boerengat als Vremde is in de geest eigenlijk ook een eiland. Daar kan hij perfect tot rust komen. Bovendien is het oude kerkhof van Vremde het meest exclusieve kerkhof ter wereld. Het mag enkel bezocht worden op de tweede zaterdag van het jaar tussen 10 en 12 in de voormiddag als het niet regent en de wind niet krachtiger waait dan 3 à 4 beaufort. Op zo’n exclusieve kerkhoven horen enkel belangrijke mensen te liggen. Mandela was wel zo zelfbewust te beseffen dat dat zijn plekje na zijn aardse bestaan moest worden.’