Hét jaaroverzicht (2)

door The Vremde Mirror

Afgelopen week kreeg u al deel 1 van ons onovertroffen jaaroverzicht. Geen deel 1 zonder deel 2.

Mei

4 mei: Er brokkelt een brokje cement af van de Vremdse kerk. Het gebeurde bij valavond op een moment dat niemand er passeerde, waardoor dit onrustwekkende voorval onopgemerkt bleef.

12 mei: Het brokje cement wordt door een opmerkzame passant op de grond gevonden. Hij laat evenwel na de hulpdiensten te verwittigen.

15 mei: De passant begint te kampen met gewetenswroeging. Hij geeft zich bij de veldwachter aan om het onrustwekkende voorval te melden. Deze laat hem na grondig verhoor onder strikte voorwaarden weer vrij. Kwaad opzet wordt nog steeds niet uitgesloten.

23 mei: De opmerkzame passant wordt nu officieel over de ganse lijn onschuldig verklaard. Het brokje cement is door de wind van de kerk gevallen. De opmerkzame passant kan zijn leven verder zetten zonder strafblad, maar in de geesten van de bevolking blijft hij wel een dader. Waar rook is, is vuur. De opmerkzame passant bezwijkt onder de dorpsdruk en loopt over naar Boechout. Dat sterkt de dorpsbewoners nog meer in hun geloof dat er toch iets loos is met de passant. Volgens kwatongen zou het gaan om een infiltrant van de Geheime Dienst van Boechout die het strategisch belangrijkste bolwerk in Vremde, de kerk, wilde saboteren en door inmenging van hogerhand niet op de brandstapel is terechtgekomen.

Juni

2 juni: Vandaag wordt in Vremde gevierd dat het ‘dag op dag’ vijf maanden geleden is dat de eerste dag na de eerste dag van het nieuwe jaar werd gevierd. Nu al een hoogtepunt van de maand juni.

17 juni: Iemand onbelangrijk verjaart. Zo onbelangrijk dat dit non-event geruisloos passeert in de stromen waan van de dag.

24 juni: De laatste dag van de rabarberoogst. In Vremde wordt Sint-Jan op passende wijze gevierd.

26 juni: Jean de baldadige (79) oogst nog rabarber. Iedereen weet dat rabarber oogsten na 24 juni gevaarlijk is. Maar om indruk te maken op zijn vrouw Jeanne (81) doet hij het toch, ware het niet dat er bij het uittrekken van een rabarberstengel iets in zijn rug schiet en de dokter hem vijf dagen platte rust moet voorschrijven.

Juli

8 juli: Een wielertoerist steekt in het dorp van Vremde een paard met kar voorbij. Omdat tegenliggers in Vremde een verschijnsel zijn dat eens om de zeven jaar voor komt, kan de wielertoerist zonder enig probleem voorbijsteken.

17 juli: Controverse. Jean (54) beticht Chris Froome van dopinggebruik. Zijn vrouw en twee kinders knikken gelaten. Het voorval gebeurt binnenskamers waardoor het lange tijd het daglicht niet zag tot de cel onderzoeksjournalistiek van The Vremde Mirror zich erop smeet en het vandaag in de openbaarheid brengt. Of Chris Froome verdere stappen zal ondernemen tegen Jean is nog niet geweten. Deze ontkent de aantijging dat hij Froome van doping heeft beschuldigd formeel.

Augustus

22 augustus: Potentiële verkeersellende troef. Om 14u26 rijdt er een afgedankte Trabant in de richting van Borsbeek. Terwijl hij dat aan het doen was, werd hij geconfronteerd met een tegenligger. Een verschijnsel dat in Vremde eens om de zeven jaar voor komt. Gelukkig is de baan breed genoeg gemaakt, met de gedachte voor je weet maar nooit, dat de twee wagens elkaar zonder probleem kunnen kruisen.

25 augustus: De combinatie komkommertijd en Vremde zorgt ervoor dat er ook op deze 25ste augustus niets gebeurt. Sinds de officiële metingen is 25 augustus altijd al nieuwsloos gebleven. Het doet daarmee even goed als 13 juli en 17 augustus.