De foto van Vremde

door The Vremde Mirror

In De foto van Vremdeeen door de redactie van The Vremde Mirror pas ontdekt speeltje van de immer mediabewuste (mediageile klinkt zo hard) Ivan De Vadder, blijkt dat de prioriteiten van de Vremdeling opvallend elders liggen dan die van de modale Vlaming. De Vadder wilde zijn nieuwste troetelkindje, De foto van Vlaanderen, ook op microscopisch niveau toetsen en hij ging bijgevolg ook in Vremde mensen lastig vallen met enkele vragen. Maar de resultaten verschilden zo met de rest van Vlaanderen dat De foto van Vlaanderen representatief nog waardelozer zou zijn dan het nu al is indien de resultaten van De foto van Vremde zouden uitlekken. Een zonde voor De Vadders ego, het imago van de VRT en uw belastinggeld dat eraan verspild is.

Maar omdat wij bij The Vremde Mirror de slechtsten niet zijn, niets achteroverdrukken en de feiten altijd getrouw op papier weergeven, komen wij toch met de meest frappante bevindingen uit De foto van Vremde op de proppen. Om u, onze lezer (enkelvoud), te informeren en de nodige duiding te verschaffen bij de waan van de dag.

Wakker

De hoofdvraag in De foto van Vremde, het moet immers allemaal niet te moeilijk en te genuanceerd zijn, was waar de Vremdeling het meest wakker van ligt. Voor insiders is de uitkomst geen verrassing, voor politieke analisten in hun ivoren echovrije en geluidsdempende toren des te meer. De Vremdeling ligt het meest wakker van landbouwvoertuigen die om 6u00 ’s ochtends al de baan op moeten. Op plaats twee en drie komen in respectievelijke volgorde hanen en snurkende echtgenoten. De Vremdeling wijkt daarbij opvallend af van de modale Vlaming, die vooral wakker ligt van zijn pensioen. Dat de Vremdeling niet wakker ligt van zijn pensioen mag anderzijds geen verwondering heten. Uit statistisch onderzoek blijkt dat 97% van de inwoners van Vremde op pensioen is en dat dit in de toekomst alleen maar kan dalen waardoor het pensioengeld onder minder Vremdelingen hoeft verdeeld te worden.

Brandweer doet mensen op straat komen

Waar in de rest van Vlaanderen de brandweer mensen vertrouwen inboezemt, zijn loeiende brandweersirenes voor de Vremdeling absolute reden nummer één om achter zijn halfgesloten rolluiken vandaan te komen en met gapende belangstelling plaats te vatten op de stoep van zijn woning. Alwaar hij tot de ontdekking komt buren, overburen en achterburen te hebben die net als hemzelf op de tonen van loeiende sirenes het kruiswoordraadsel op hun keukentafel laten voor wat het is en zich naar buiten begeven om daar te speculeren over welk lopend vuurtje er in Vremde, Ranst of Millegem nu weer geblust dient te worden. De brandweer dus als sociaal bindmiddel, want dat en masse én met dezelfde dominante drijfveer op straat komen onder de bevolking een innige band schept, behoeft geen twijfel. 

Migratie

Een derde en laatste curiositeit die we hier te berde brengen, is het feit dat de Vremdeling opvallend mild is voor migranten, zolang ze maar niet in Vremde komen wonen. De bange blanke man woont, in tegenstelling tot de bevraging bij de modale Vlaming doet uitschijnen, in het geval van Vremde niet in een klein dorp. Dat de twee allochtonen in Vremde, Jules en Mariette met allebei betovergrootouders van Wommelgemse afkomst, goed ingeburgerd en algemeen geaccepteerd zijn, is het ultieme bewijs dat er een mild en vriendschappelijk klimaat heerst jegens vreemdelingen.

De Vremdeling is opvallend mild voor migranten, zolang ze maar niet in Vremde komen wonen

Conclusie van De foto van Vremde: leuk anekdotisch onderzoekje, maar helaas te licht bevonden om hiermee uit te pakken bij de plaatselijke beenhouwerij of warme bakker om de gebruikelijke achterklap en de brandend actuele roddelpraat te verdringen.

Advertenties