Bananenplantage in Vremde wil in 2016 eerste bananen leveren

door The Vremde Mirror

Vremde | In Vremde zijn vanochtend de eerste bananenplanten aangeplant. Een historisch moment, want tot vorige maand stond de banaan in Vremde nog op de lijst van verboden fruit.

banaanvremde2

Samen met zeven vrienden uit Vremde (het hele dorp dus) kreeg Achiel het lumineuze idee om in zijn heimat een bananenplantage uit de grond te stampen. Om het yologevoel te vergroten, wees hij een analyse van de Belgische Bodemkundige Dienst af. Zo weet hij niet dat de bodemeigenschappen, maar ook onder meer het klimaat en de waterspiegel eigenlijk het best geschikt zijn om op de desbetreffende grond gewoon koeien te laten grazen. 

Wat Achiel wel in een boekje heeft gelezen, is dat om de bananenoogst te vrijwaren, het belangrijk is om de temperatuur niet onder de 15°C te laten zakken. Daarom zal er een sensibiliseringscampagne op poten worden gezet om de Vremdeling te stimuleren nog vaker met zijn tractor te rijden om zo de opwarming van de aarde verder te versnellen. Ook de multifunctionaliteit van de banaan wordt geprezen. De harde supporterskern van Sporting Vremde denkt wel creatief met de banaan te kunnen omspringen, zeker wanneer er exoten uit Wommelgem of Lint op bezoek komen spelen.

Sceptische zielen pareert Achiel moeiteloos. ‘Als bananen oogsten rond de evenaar lukt, waarom zou het hier dan niet lukken?’ Over het financiële plaatje drukt hij zich eerder cryptisch uit. ‘Een banaan uit Vremde is toch iets anders dan een banaan uit Ecuador. Dat zal de consument moeten beseffen.’

In 2016 wil men beginnen oogsten, zodat men zeker op tijd is om mislukte wijnoogsten in naburige dorpen te compenseren.