Stellingen kerk UNESCO-werelderfgoed

door The Vremde Mirror

Vremde | Na wekenlang getouwtrek en politiek gespin is de kogel eindelijk door de kerk. De stellingen aan de kerk van Vremde zijn uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

De imposante stellingen aan de kerk van Vremde zijn vanaf heden UNESCO-werelderfgoed.

De imposante stellingen aan de kerk van Vremde zijn vanaf heden UNESCO-werelderfgoed.

Begijnhoven, belforten en scheepsliften, dat wel. Maar stellingen aan een kerk bleken tot op heden taboe te zijn voor de UNESCO. Daar kwam deze VN-organisatie altijd gemakkelijk mee weg. Tot men in Vremde enkele imposante stellingen aan de kerk aanbracht. De UNESCO probeerde dit te negeren, maar de druk vanuit de culturele wereld om deze stellingen op de Werelderfgoedlijst te zetten was te groot, dat zelfs de UNESCO is gezwicht.

Volgens stellingenkenners is dit een zelden gezien kunststukje dat koste wat het kost bewaard moet blijven en beschermd moet worden tegen verval. ‘De stellingen zijn overduidelijk gotisch. Maar als men ze in detail gaat bekijken bemerk je dat de bouwers hier en daar geknipoogd hebben naar het fauvisme en ook enkele abstracte elementen erin hebben aangebracht. Niet ondenkbaar dat bij verder onderzoek naar deze stellingen nog concreet figuratieve elementen zullen ontdekt worden.’

Volgens kenners zouden de stellingen nog beter tot hun recht komen zonder kerk. ‘De kerk leidt de aandacht af van de essentie, de stellingen. Mensen die niet zo vertrouwd zijn met cultureel erfgoed zullen misschien staan apegapen naar de kerk, maar missen zo wel de tedere schoonheid van de omringende stellingen.’

Volgens dezelfde kenners vormt de kerk zelfs een gevaar voor de stellingen. Door haar vervallen staat, vallende dakpannen, kruimelige bakstenen en onkruid kan zij de stellingen aantasten. Opdat dit niet zou gebeuren, onderzoekt de UNESCO nu de piste om de kerk af te breken om zo de stellingen in haar authentieke staat te vrijwaren.