Herdenking 50 jaar WOI herdacht

door The Vremde Mirror

Universum | Het is dit jaar exact vijftig jaar geleden dat men 50 jaar WOI herdacht. Zoiets mag niet vergeten worden. Daarom wordt dit nu over de hele wereld herdacht.

100jWOI_

‘Alsof het gisteren was,’ vertelt Konrad uit Chemnitz, voorheen het Oost-Duitse Karl-Marx-Stadt. ‘Er was in 1964 voor het eerst sinds de bouw van de Berlijnse Muur een rek voor meer dan een kwart gevuld in de plaatselijke supermarkt. Zoiets vergeet je natuurlijk niet gauw.’

Ook Amedée uit Mannekensvere vindt het terecht dat er uitgebreid wordt stilgestaan bij de herdenking van 50 jaar WOI. ‘Het was echt indrukwekkend hoe sereen WOI in 1964-1968 herdacht werd. Er werd met geen woord over gerept onder de kameraden in de fabriek waar ik werkte, geen letter werd erover geschreven in de gazet en ook op de radio was er geen woord te horen over WOI. Dat blijft toch in het geheugen gegrift.’

Verspreid over de hele wereld wordt op passende wijze de herdenking van 50 jaar WOI herdacht. Nergens doet men dat echter met zo veel overtuiging als in Gaza. Schitterende acteurs spelen er het conflict na, dat weliswaar in een eigentijds jasje is gestoken. Dit belet niet dat de barbaarse wreedheden perfect tot uiting komen. Vooral de Israëlische acteurs worden bewonderd om hun glansrijke acteerprestaties. De overtuiging waarmee ze hun rol spelen, is zelden gezien.’

Ook The Vremde Mirror herbeleeft de herdenking van 50 jaar WOI, staat stil bij keerpunten in de herdenkingsperiode 1964-1968 met grote en kleine verhalen, verrassende getuigenissen en unieke bronnen, strategische analyses en anekdotische kronieken over het burgerleed van elke dag. De herdenkingszomer, alsof u er zelf bij was.

Wat gebeurde er op 11 augustus 1964?

1. Ondanks de dichte bewolking regende het in Vlissingen niet.

2. In een café in Kortenaken drinkt een man twee glazen bier, betaalt, gaat naar huis en doet daar een akelige ontdekking waarover verder elk detail ontbreekt.

3. Men vierde de tweede dinsdag van de maand.