Vremde importeert allochtonen

door The Vremde Mirror

Vremde | De Europese Unie (EU) heeft Vremde op de vingers getikt. Er leven onvoldoende allochtonen in Vremde. Een uitwisselingsproject met Oelegem moet soelaas bieden.

Vremde wordt getroffen door een uitwisselingsproject met Oelegem. Een cultuurshock.

Vremde wordt getroffen door een uitwisselingsproject met Oelegem. Een cultuurshock.

Het is natuurlijk meer dan een spreekwoordelijke tik op de vingers. Als Vremde de zogenaamde Volendamnormen niet haalt, die stellen dat 20% van de bevolking in Vremde van allochtone origine moet zijn voor 2020, dreigen er verregaande economische sancties. Vooral de perenboeren in Vremde hopen dat het lokale bestuur inziet dat de situatie precair is en dat het dringend allochtonen moet importeren.

Dat Vremde tegen 2020% uit 20% allochtonen (voor de Gentse lezer: een persoon met een migratieachtergrond) moet bestaan, is één zaak. Ze moeten ook nog eens evenredig verdeeld zijn over alle straten. Dit om te vermijden dat alle allochtonen in de Witte Wijk zouden gedumpt worden in één van de bouwvallige woonsten aldaar.

Daarom is burgemeester Koen T’Sijen (Pro) nu met een ambitieus project gestart. ‘Vremde organiseert met Oelegem een uitwisselingsproject. Op korte termijn is het de bedoeling dat de Vremdeling kennismaakt met de cultuur van Oelegem, de plaatselijke gebruiken, rituelen en bevolking. Eventueel kunnen er zelfs al bilaterale contacten gestart worden. Het is op lange termijn de bedoeling dat er mensen uit Oelegem zich definitief gaan vestigen in Vremde. Alleen zo kan Vremde de Volendamnormen halen.’

‘Dit tast het landelijke karakter van Vremde in geen geval aan,’ benadrukt de burgemeester. ‘Het is inderdaad een hele schok voor Vremde om plots in contact te komen met exoten, maar mits de geplande aanpassingsperiode moet dit voor iedereen haalbaar zijn. Het is ook niet dat er van de ene dag op de andere mensen uit Oelegem in Vremde komen wonen. De overgang gebeurt zo geleidelijk mogelijk.’

In Vremde is men alvast niet gelukkig met de huidige gang van zaken. ‘Uit Oelegem? En die komen hier onze lucht inademen? Zijn ze nu helemaal zot geworden? vraagt Lucien (66) zich af. ‘Daar zitten er wel tussen die van over het water komen. Een mens mag er niet aan denken welke vreselijke ziektes die gasten gaan meebrengen.’

Advertenties