Bokrijk en Vremde verliezen cultuursubsidies

door The Vremde Mirror

Vremde – Bokrijk | Uit een pas uitgelekte nota van de Vlaamse Regering blijkt dat de openluchtmusea Vremde en Bokrijk het grootste slachtoffer zijn van de besparingen. Zij zullen vanaf volgend jaar zonder subsidies vallen. De acteurs die er wonen, zullen elders aan de bak moeten.

Zicht op de molen van Vremde, die al werd wegbezuinigd.

Zicht op de molen van Vremde, die al werd wegbezuinigd.

‘Deze openluchtmusea zullen zelfbedruipend moeten worden of zullen dichtgaan,’ zegt Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

Een donderslag bij heldere hemel. Mandenvlechters, hoedenmakers en leerbewerkers zullen zichzelf plots in de etalage moeten zetten op de arbeidsmarkt. Gevreesd wordt dat Vremde nu een spookdorp wordt voor eeuwig en altijd zal blijven.

‘Ik heb heel mijn leven gedaan alsof ik bankier bij de plaatselijke KBC-bank was en de mensen hun geld beheerde,’ vertelt Aaron. ‘Mensen kwamen langs om financieel advies en ik moest dan met veel geslijm hun vertrouwen winnen. Die mensen die advies kwamen inwinnen, deden dat natuurlijk omdat dat zo in hun script stond. Niet omdat ze dat echt meenden. Wie vertrouwt er nu in het echte leven ook bankiers? Haha!’

Aaron vervolgt: ‘Daarnaast brachten de inwoners van Vremde ook dagelijks Monopolygeld binnen dat soms wel erg verdacht op gewoon geld leek en ik verbrandde dat dan. Want ja, wat ben je met stapels en stapels fake geld? Maar net echt was het wel.’

Waarom de openluchtmusea Vremde en Bokrijk juist geviseerd worden is nog onduidelijk. De bezoekersaantallen van Vremde vielen wat tegen, maar dat kan uiteraard niet de reden zijn om de subsidiekraan dicht te draaien. Kwaliteit drukt zich immers niet uit in aantal bezoekers, lezers of kijkers, niet waar?

De naar schatting 2500 acteurs zoals Aaron er één was die Vremde van werk en onderdak voorzag, zullen nu naar een nieuwe job op zoek moeten gaan, voetballer worden of F16’s bouwen en ermee op de markt van Aalter gaan staan leuren. Met dat laatste valt naar het schijnt bakken met geld te verdienen.

‘In de strijd om het culturele aanbod te verschralen, is dit een belangrijke stap in de goede richting. De mensen die nu zonder werk of beter gezegd bezigheid vallen, hoeven niet te panikeren. Figurant worden in de nieuwe film van FC De Kampioenen, beginnen schrijven voor The Vremde Mirror een vendelzwaaiclubje oprichten of woordvoerder worden van UNIZO: het keuzeaanbod aan gesubsidieerde bezigheden die wel iets bijdragen aan een warm Vlaanderen is ruim genoeg,’ aldus Vlaams-Minister President Geert Bourgeois (N-VA).