Verkeersregels krijgen louter protocollaire functie

door The Vremde Mirror

Vremde | De verkeersregels krijgen in Vremde een louter protocollaire functie. Dit houdt in dat het bestaan van verkeersregels wordt gedoogd, maar ze kunnen desgewenst ook rustig genegeerd worden zonder het risico te lopen beboet te worden. In de praktijk verandert er dus niets.

Een verkeersheuvel in de Lindelei. Een perfect lanceerplatform om tijdig aan 120 km/uur te geraken.

Een verkeersheuvel in de Lindelei. Een perfect lanceerplatform om tijdig op te trekken tot 120 km/uur.

‘We willen de verkeersregels niet helemaal afschaffen, omdat het toch ook een stukje traditie is,’ vertelt burgemeester Koen T’Sijen (Pro). ‘Daarom dat ze vanaf heden in Vremde louter protocollair zijn. De verkeersregels mogen opgevolgd worden, maar niemand is daartoe verplicht en ze zijn absoluut niet bindend. Daarnaast zullen verkeersborden beschermd erfgoed worden en op die manier ook een belangrijke toeristische trekpleister zijn voor Vremde.’

‘Weet u nog toen automobilisten voorrang aan fietsers gaven die van rechts komen? Dat waren pas tijden,’ mijmert burgemeester T’Sijen. ‘Maar we leven nu eenmaal in een snel veranderende wereld en moeten mee met onze tijd. Toch moeten de mooie en dierbare herinneringen blijven gekoesterd worden.’

De gemeente Boechout biedt automobilisten nu een gratis cursus aan: ‘Hoe omgaan met louter protocollaire verkeersregels?’ Een handige gids waarin enkele uit het leven gegrepen verkeerssituaties treffend worden beschreven, die net als vroeger onbestraft blijven edoch nu wel binnen een wettelijk kader:

– Wanneer u van de Vremdesesteenweg of de Reigersmolenstraat komt en het doorlopende fietspad van de Berthoutstraat moet kruisen, geef dan een extra dot gas. U hoeft zich niet in te houden. De fietser gaat als hij heel alert is vol in de remmen, in het andere geval kunnen hij of beter gezegd zijn nabestaanden uw gedeukte karretje betalen. Indien uw wagen niet geschonden is, rijd dan gewoon door. Die fietser laat u maar rustig liggen. Het vuilnis wordt toch elke donderdag sowieso opgehaald en de fietser zal ook nog beboet worden voor sluikstorten.

– Is uw oprit te klein? Aarzel dan niet om uw vervuilende en fiscaal aftrekbare bedrijfswagen op het fietspad te parkeren. Beschadiging van persoonlijke eigendommen is nog steeds vandalisme, laat het dus zeker niet na om een morele schadevergoeding te eisen wanneer een fietser een kras op uw wagen veroorzaakt.

– Banen waar 120 km/uur echt een minimumsnelheid is: Wommelgemsesteenweg (de bordjes met maximum 70 zijn echt verwarrend, gelukkig laat 99% van de automobilisten nu al zich hier niet door vangen), Lindelei, Vremdesesteenweg, Berkenlaan en Smeendijk.

Advertenties