KVLV: ‘Aparte rijstrook voor elektrische fietsers’

door The Vremde Mirror

De dappere lieden die het nog aandurven om zich met een gewone fiets op straat te begeven, worden niet alleen zeldzamer maar ze wekken ook alsmaar meer wrevel op bij de modale elektrische fietser. Dat kan zo niet langer, vindt de KVLV. De vrouwenvereniging eist daarom een rijstrook geheel voorbehouden aan elektrische fietsers.

'Kijk, ik kan bijna zonder handen fietsen.' ZOT GEVAARLIJK!

‘Kijk, ik kan bijna zonder handen fietsen.’ ZOT GEVAARLIJK!

Bomma’s met vaart worden steevast opgehouden door wielertoeristen met een bierbuikje die niet harder dan 35 km/uur gaan. Bij wind op kop zijn er ook altijd enkele snoodaards die het in hun hoofd halen om enkele honderden meters te genieten van de slipstream van een elektrische fietser. Het leven van een elektrische fietser is met andere woorden niet gemakkelijk. Hoe hen zonder last van andere weggebruikers en zo comfortabel mogelijk laten zoeven over de Vlaamse wegen is één van de grootste verkeersvraagstukken van de 21ste eeuw. De KVLV is er heilig van overtuigd dat het antwoord op dit vraagstuk een aparte rijstrook voor elektrische fietsers is.

De schrijnende getuigenissen zijn talloos. Maar die van Liliane (71) is veruit het aangrijpendst. ‘Ik moest vorige week tegen een rotvaart van 18 km/uur vol in de remmen voor schoolkinderen die tegen een slakkentempo aan het fietsen waren. Een snelheid die ik met mijn wagen niet eens haal. Bijna moest ik voet aan de grond zetten. Dat wil een mens liever toch geen tweede keer meemaken.’

Elektrische fietsers zijn niet bij iedereen geliefd. Een anonieme getuige die uit angst voor represailles van de KVLV of OKRA anoniem wenst te blijven, is niet te spreken over hun gedrag. ‘Allemaal wel op CD&V stemmen, maar dan geen bochten kunnen nemen. Een inconsequent volkje, dat is het.’

Allemaal wel op CD&V stemmen, maar dan geen bochten kunnen nemen. Een inconsequent volkje, dat is het.

Het plan dat KVLV nu op tafel legt, laat weinig aan de verbeelding over: ‘Laat auto’s rijden waar ze nu rijden en transformeer de huidige voetpaden in een rijstrook voor elektrische fietsers. Het huidige fietspad, in ons plan voorbehouden aan voetgangers en mensen met een gewone fiets, zal dan als bufferstrook dienen tussen het verkeer van auto’s en elektrische fietsers.’

Verkeersdeskundigen trekken de haalbaarheid van het plan in twijfel: ‘Voetgangers die op het fietspad moeten lopen, zoiets leidt automatisch tot gevaarlijke situaties.’ Bij de KVLV betwist men dat: ‘We zien in Antwerpen alle dagen dat het kan.’