Vakbonden NMBS leggen werk neer: ‘Diabolo klinkt verdacht hard als ebola’

door The Vremde Mirror

Bij de NMBS is er een spontane staking uitgebroken. Aanleiding is de gruwelijke ontdekking dat Diabolo verdacht hard als ebola klinkt. De vakbonden van de NMBS vinden het onverantwoord om in deze omstandigheden nog arbeid te verrichten en leggen daarom het werk neer.

De NMBS-vakbonden leggen het werk neer.  Diabolo klinkt verdacht hard als ebola.

De NMBS-vakbonden leggen het werk neer. Diabolo klinkt verdacht hard als ebola.

Een lid van het ABVV deed de gruwelijke ontdekking toen hij de Metro las. ‘Ik las een berichtje over gevallen van ebola in Afrika. Maar wat kan er vanuit Afrika met het vliegtuig naar hier komen? Mensen met ebola. En waar komen die aan? In Zaventem. En wat vertrekt en komt aan in Zaventem? Juist ja, de Diabolo. Het moet toch weer allemaal lukken. Ik heb zonder dralen Rudy De Leeuw gebeld die meteen een staking afkondigde bij het spoor.’

De Leeuw zelf is duidelijk: ‘Het is onbetamelijk dat de regering dit weer voor ons verzwegen heeft en onverantwoorde gezondheidsrisico’s neemt door treinen in te zetten wier naam bijna niet te onderscheiden is van ebola. Moeten er soms eerst doden vallen? En dat verwacht dan van ons dat we loyale onderhandelingspartners zijn.’

Bij het ABVV ontkennen ze angstig te zijn. ‘We zijn alleen gewoon bang dat het personeel, dat machteloos staat, ebola krijgt en alles maar moet ondergaan zonder zelf het heft in handen te mogen nemen. Zo mogen conducteurs om hun eigen gezondheid te beschermen mensen van wie ze denken dat ze Afrikaan zijn niet eens uitkafferen of de toegang tot de trein ontzeggen zonder dat ze aan de schandpaal worden genageld in Reyers Laat.’