Vremde herdenkt Algemene Stilstand

door The Vremde Mirror

Vremde | Terwijl in Antwerpen vandaag Wagenstilstand wordt herdacht, herdenkt men in Vremde Algemene Stilstand. Het is vandaag immers 96 jaar geleden dat de klok is blijven stilstaan in Vremde. En ze is sindsdien nooit nog vooruitgegaan. Deze historische gebeurtenis wordt nu door de plaatselijke inboorlingen herdacht.

klaproos

Voor zo’n 500 inwoners van Vremde die dit nog levend hebben meegemaakt, is deze editie van de Algemene Stilstand extra speciaal: het is dit jaar op de kop 96 jaar geleden dat deze begon. Het is alsof het gisteren was: 11 november 1918, ofte de dag dat de evolutie zowel op economisch, politiek, socio-cultureel, militair, architecturaal, geestelijk als genetisch vlak definitief de strijd staakte in Vremde.

Uiteraard wordt dit op passende wijze herdacht. Het belooft een ganse dag vol festiviteiten te worden. Het programma ziet er als volgt uit:

09u45 Mensen maken zich klaar om naar de mis te gaan.

10u00 Mensen komen tot de conclusie dat de kerk gesloten is.