Succesvolle landing ruimtesonde in Vremde

door The Vremde Mirror

Vremde | Het was een hels karwei, maar nu is het voor de ESA toch eindelijk gelukt. Het heeft de ruimtesonde Philae in Vremde doen landen. Wetenschappers hopen zo een antwoord te kunnen geven op de vraag van 1 miljoen: is er leven in Vremde of niet?

ruimtesonde

Gisteravond kreeg de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) de bevestiging dat de Europese sonde Philae in Vremde geland is. Voor de ruimtevaart een historische gebeurtenis. Nog nooit is zo’n riskante en op voorhand kansloze missie zo positief uitgedraaid.

Toch blijken alle risico’s en geleverde inspanningen nu de moeite waard te zijn geweest. De ESA mag de pluim op haar hoed steken als eerste en waarschijnlijk ook als laatste operatief te zijn in Vremde. Ruimtesondes succesvol doen landen op Mars of op kometen is klein bier vergeleken met deze operatie. Een landing op de maan is dan al helemaal kinderspel.

De missie kan pas echt geslaagd genoemd worden wanneer er een antwoord komt op de vraag: is er leven in Vremde? In wetenschappelijke kringen doet dit gerucht namelijk al een tijdje de ronde. Volgens sommigen een hoax, volgens anderen een dure ruimtemissie waard. En als er leven is, wil de ESA antwoord op de vraag of de wezens hun was vooral buiten of binnen hangen, hoeveel keer per dag ze Teletekst lezen en of ze ooit al van Serge Simonart gehoord hebben.

Een ding staat nu al vast. Wanneer er een antwoord wordt gevonden op al deze vragen, heeft de ESA het allerhoogste doel bereikt dat een ruimtevaartorganisatie kan bereiken. En kan de ruimtevaart zichzelf opdoeken.