Rechtenstudenten buizen massaal op vak Stakingsrecht

door The Vremde Mirror

Vele juristen en advocaten in spe bijten hun tanden stuk op het vak Stakingsrecht. Rector van de KU Leuven Rik Torfs vreest dat op den duur alleen nog maar de zonen en dochters van vakbondsmilitanten een diploma Rechten zullen behalen. Een evolutie die onverzoenbaar is met het in stand houden van het elitaire karakter van de Rechtenopleiding aan de KU Leuven. Torfs wil daarom Stakingsrecht uit het curriculum schrappen.

Maar liefst 95% van de studenten slaagt in eerste zit niet voor het vak Stakingsrecht, een verplicht onderdeel van de opleiding Rechten aan de KU Leuven. Vooral de studenten met zelfstandige ondernemers, CEO’s van multinationals, bankiers, economen of Karel Van Eetvelt als ouders moeten het vak niet zelden zeven keer, acht keer of negen keer herdoen.

‘Of hebben ondanks hun talenten en kwaliteiten de handdoek in de ring gegooid en zijn Pol & Soc gaan studeren,’ legt Rik Torfs meteen de vinger op de wonde. ‘Een zeer betreurenswaardige verspilling van talent. De doorgeslagen flexibiliteit en democratisering moet stoppen. De universiteit moet weer een elitair bolwerk worden waar er vanuit de ivoren torentjes kan neergekeken worden op het intellectueel inferieure klootjesvolk. Daarom wil ik zelfs verder gaan. Studenten die voor het vak Stakingsrecht geslaagd zijn, mogen zich het jaar daarop niet meer inschrijven voor studies Rechten, maar worden automatisch doorgestuurd naar een geitenwollensokkenrichting als Geschiedenis of Taal-en Letterkunde.’

Een slachtoffer van het vak Stakingsrecht is Philippe Huts (22). Hij gaat in januari voor zijn negende poging. ‘De eerste vraag op het mondelinge examen is niet zelden wanneer er gestaakt mag worden. Ik antwoord dan altijd in eer en geweten: ‘Nooit op maandag, nooit op dinsdag, nooit op woensdag, nooit op donderdag, nooit op vrijdag, nooit op zaterdag en nooit op zondag.’ Ga maar naar huis jongen krijg ik dan meestal te horen van de prof zonder aan mijn tweede of derde vraag te mogen beginnen. Ik antwoord nochtans altijd wat papa mij vertelt.’

Vader Fernand is onthutst over de situatie. ‘Ik kan onze Philippe niks verwijten. Hij zegt wat hij hoort te zeggen. Stakingsrecht is niet meer van deze tijd. We moeten teruggaan naar de tijd dat de arbeiders hun patroon dankbaar zijn voor het werk dat hij hen verschaft en zonder morren onbetaalde overuren maken.’

Ook Gaëlle (21) moet het vak Stakingsrecht al voor de zevende keer afleggen. ‘Ik zit hier eigenlijk voor een rijke advocaat binnen te doen, maar echt gemakkelijk wordt het mij niet gemaakt. Vorige keer moest ik op het examen Stakingsrecht Cara, Heineken en Maes proeven en van elkaar onderscheiden. Er was zelfs geen fles cava aanwezig om achteraf mijn mond mee te spoelen.’