De Block wil anorexia aanpakken: ‘Verkoop pizza, fastfood en slagroomtaarten in apotheek mogelijk’

door The Vremde Mirror

Als het van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) afhangt, wordt de verkoop van pizza’s, fastfood en slagroomtaarten in de apotheek mogelijk. Zonder doktersvoorschrift en volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Ze wil zo de strijd tegen anorexia nervosa opvoeren.

‘Wanneer de diagnose anorexia nervosa gesteld wordt, is het vaak al te laat,’ zo vertelt Maggie De Block. ‘Ik voel die anorexia bij mij soms ook opkomen. Het is belangrijk om die geen kans te geven. Dat doe je best door naar de apotheek te snellen en daar een pak friet met een curryworst en een flinke klad mayonaise te bestellen. Maar dat is helaas nog niet mogelijk.’

De minister van Volksgezondheid werkt daarom nu aan een koninklijk besluit om medicinale fastfood en andere medicinale calorierijke zoetigheden door apotheken te laten verstrekken aan mensen die kampen met anorexia nervosa of aan mensen die het zo ver niet willen laten komen.

De Block denkt dat het koninklijk besluit niet in strijd is met haar opvattingen als huisarts. ‘Ik ben zelf altijd tegen een gedoogbeleid voor groenten en fruit geweest. Het smaakt flauw, het is rot voor je het weet en je kan in de plaats evengoed een paar heerlijke Luikse wafels verorberen. Dit koninklijk besluit moet de mensen ook sensibiliseren om beter na te denken over de voedingskeuzes die ze maken.’

‘De verkooppunten van frieten, fastfood, brownies, pizza’s en andere zoetig- en vettigheden zijn nu nauwelijks zichtbaar in het straatbeeld. Dat is om problemen vragen. Een apotheek moet een vlotte toegankelijkheid waarborgen,’ vertelt De Block.

Ze is dan ook formeel: ‘De verkoop van calorierijke voeding en dranken zoals pizza’s, roomsoezen, fastfood, chips en cola moet zo laagdrempelig mogelijk gemaakt worden: zonder doktersvoorschrift en volledig terugbetaald door het ziekenfonds.’