Vremde voert staltaks in

door The Vremde Mirror

Vremde | Lieden die gebruik willen maken van een knusse, warme stal in Vremde om er de nacht door te brengen, zullen vanaf heden hier enkele duiten op tafel voor moeten gooien. De Vremdse gemeenschap heeft beslist om per direct een staltaks in te voeren. Het wil zo rondtrekkende Bijbelse figuren op zoek naar een overnachtingsplaats van haar grondgebied weren.

Een gezellige en ook nog eens ongevraagde drukte rond een boer zijn stal. Nefast voor de koeien hun melkproductie.

Een ongevraagde en ook nog eens gezellige drukte rond een boer zijn stal. Nefast voor de koeien hun melkproductie.

Het eindejaar staat doorgaans in het teken van verbondenheid, warmte en ongebreideld consumeren, maar het is traditioneel ook een periode van veel ongemakken en overlast zoals rondzwervende Bijbelse figuren.

Hier wil Vremde nu komaf mee maken. Het wil de door deze rondtrekkende Bijbelse figuren veroorzaakte overlast indijken door een staltaks in te voeren. Het benadrukt niemand specifiek te willen viseren, want iedere aan de Bijbel gelieerde figuur die in een Vremdse stal wil overnachten, zal zwaar in zijn geldbuidel moeten tasten.

Vremde is met de invoer van deze staltaks een pionier, want het zet een zeer gevoelige problematiek op de politieke kaart. Een repressief optreden tegen dievenbendes, armoezaaiers, zigeuners, imagoverlagende winkels, werklozen of fietsers die vijf meter op het trottoir fietsen omdat een BMW op het fietspad geparkeerd staat, is allemaal geen probleem. Maar in het geval van Bijbelse figuren blijkt een harde aanpak nog steeds taboe te zijn.

Boer Flor is tevreden met de maatregel. ”Mogen wij hier komen overnachten?’ Nee, madammeke. Dat gaat zomaar niet. Begint dat nog wat te zeveren dat ze zwanger is en dit en dat. Maar emotionele chantage, dat pakt bij mij niet hé. Dan denkt ge dat dat het afdruipt. Komt ge de volgende morgen tot de vaststelling dat het zonder blikken of blozen uw schapenstal heeft ingepalmd. En dat is niet alles, want dan blijkt dat ze van uw faciliteiten ook nog eens gebruik hebben gemaakt om goed van katoen te geven. Hebben ze daar ineens een kleine bij. In mijnen tijd ging dat toch zo rap niet. Maar ge weet, die vreemdelingen, dat kweekt gelijk konijnen.’

‘Rond deze periode van het jaar is het bijwijlen onleefbaar,’ vertelt boer Flor verder. ‘Een ware plaag zelfs. Mijn koeien krijgen van al dat vreemd volk stress, wat nefast is voor hun melkproductie. Een vergoeding voor de opgelopen emotionele en economische schade is dus niet meer dan billijk.’