8 gezellige gespreksonderwerpen op kerstavond

door The Vremde Mirror

Kerstavond. Gezelligheid troef. Praten met mensen die u de rest van het jaar angstvallig mijdt, maar nu eenmaal familie zijn. Dat het goed gaat met de kinders en dat ze al groot zijn geworden en dat de winters toch ook niet meer zijn wat ze ooit geweest zijn, interessant allemaal. Maar op een gegeven moment valt of u het nu wilt of niet die ene ongemakkelijke stilte. Geen nood, wij voorzien u van acht megagezellige gespreksonderwerpen waardoor de avond langer dan voorzien een pretje blijft. Voor een onvergetelijke kerstavond!*

1. De economische stabiliteit van Litouwen komt in het gedrang nu de EU-lidstaat vanaf 1 januari 2015 de euro invoert. Is dat wel zo? Kaart het thema in alle discretie aan en pols bij de verschillende partijen naar hun bevindingen hieromtrent. Lok dan met een controversiële uitspraak de gasten uit hun kot. Een spetterend debat over de euro verzekerd! Tip voor gevorderden: de deelnemers die niet verder komen dan ‘Met de euro is het leven toch alleen maar duurder geworden’ worden van tafel verwijderd en zonder dessert naar de kinderhoek gestuurd.

2. De Wikipediapagina van Millegem lokt dagelijks tientallen bezoekers. Wie weet zit één van die bezoekers wel aan dezelfde tafel als u.

3. De kleur van het asfalt in uw gemeente is grijs. Het weer is dat vaak ook. U vermoedt een verband tussen de kleur van het asfalt en het weer. Snijd dit gevoelige onderwerp op het juiste moment aan bij uw gesprekspartners. Het kan zijn dat er niet altijd even begripvol op zal gereageerd worden, maar verlies dan vooral niet uit het oog dat u taboedoorbrekend pionierswerk aan het verrichten bent.

4. De manier waarop bejaarden hun krant lezen: van voor naar achter of van achter naar voor? En wat zegt dat over onze maatschappij? En doet de politiek hier wel genoeg aan? Freud heeft hier ongetwijfeld ooit eens iets over geschreven.

5. De politieke toestand in Nagorno-Karabach is een kwestie die ons allen aanbelangt. Is de regio nu wel of niet onafhankelijk? En wat gedacht van de prestaties van FK Qarabag Agdam, de plaatselijke voetbaltrots die in de Europa League in eigen stadion het grote Inter Milaan nog op een scoreloos gelijkspel hield en bijna met de zege ging lopen? Uren discussieerplezier voor de hele familie!

6. Door een boompje op te zetten over gespreksonderwerpen op ongemakkelijke familiebijeenkomsten wordt u zonder twijfel de ster van de avond. Tip: maak het in het begin niet te herkenbaar, maar maak wanneer de gesprekspartners vrijuit en zonder argwaan keuvelen voortdurend allusies naar gespreksonderwerpen eerder op de avond. Bijzonder meta en binnenpretjes verzekerd!

7. De tussen-n: iedereen struikelt er wel eens over. Paardebloem of paardenbloem? Pannekoek of pannenkoek? Zattenonkel of zattennonkel? Laat uw avond niet vergallen door hier niet over te redetwisten.

8. Lijstjesjournalistiek is een pijnlijke trend in het Vlaamse medialandschap. U kan er niet tegen en geeft daar zeven redenen voor.

* Deze gespreksonderwerpen zijn ook bruikbaar tijdens andere ongemakkelijke familiebijeenkomsten.