Het jaaroverzicht (2)

door The Vremde Mirror

De laatste dagen van het jaar zijn alweer aangebroken. Naar goede traditie krijgt u sinds vorig jaar dan bij ons een jaaroverzicht te lezen, waarin de meest markante feiten die op scabreuze wijze The Vremde Mirror wel of niet gehaald hebben opgedist worden.

Voor deel 2 hebben we een gedetailleerde literatuurstudie van de vaderlandse pers tot een goed einde moeten brengen. Wat hebben zij over Vremde geschreven? Een overzicht.

In het tweede en laatste deel passeren tot grote verrassing van de bookmakers de maanden juli, augustus, september, oktober, november en december de revue.

Juli

3: In Noord-Vremde worden hevige gevechten geleverd met guerrillastrijders uit Millegem, die volledige autonomie eisen. Er ontsnappen hierbij drie schapen uit hun wei.

7: Vladimir Poetin noemt de gevechten en het bloedvergieten in Noord-Vremde een spijtige zaak. Hij dringt aan op internationale sancties.

10. Het centrum van Vremde wordt opgeschrikt door een wegpiraat. Een man riskeerde zijn leven en dat van medeburgers door op de fietssuggestiestroken te fietsen. De plaatselijke veldwachter was gelukkig bij de pinken om dit stuk crapuul van zijn fiets te sleuren en hem op gepaste wijze te straffen.

13: Vremde vaardigt een verbod uit op sterven. Zo wil het het nijpende tekort aan begraafplaatsen in de kiem smoren.

17: Bokrijk wordt een deelgemeente van Vremde. Deze nieuwe supermacht richt meteen een intergouvernementeel forum op, de G1, een groep voor overleg en bilaterale contacten van één vooraanstaande industriële grootmacht.

 

Augustus

4: Een historische gebeurtenis: Vremde is nu al 50 jaar in geen enkel verkeersbulletin genoemd. De vorige keer werd er gewag gemaakt van een vremde vogel die het zicht van automobilisten belemmerde.

16: VTM komt naar Vremde. Een onheilsbericht waar zelfs een mislukte kerveloogst in het niets bij vervaagt. Het tv-station denkt het land van winterse stroomtekorten te kunnen behoeden door in Vremde ‘Mijn pop-upkerncentrale’ te lanceren. Het concept is even geniaal als simpel: de N-VA-kiezer die alle uitdagende proeven doorstaat, wint een kerncentrale in zijn achtertuin.

20: Vremde annuleert op de laatste nipper het geplande bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Vremde. Het komt hiermee de plaatselijke boeren tegemoet, die vreesden dat het tractorverkeer in drukke oogsttijden danig zou verstoord geraken door Obama’s limousine.

21: Obama laat weten te voet te willen komen. Maar Vremde zegt niet meer van haar standpunt te willen afwijken.

 

September

8: Burgemeester van Boechout Koen T’Sijen wordt Eurocommissaris voor het Landelijke Karakter van Vremde. Hij wordt zo de machtigste man in Europa.

14: Voor het eerst in haar bestaan publiceert het regionale dagblad Gazet Van Antwerpen een artikel dat de toets der relevantie doorstaat. Zonder dank!

gvavremdemirror3

28: Er opent in Vremde geen kledingwinkel. Een traditie waar niet aan geraakt mag worden.

 

Oktober

4: Dankzij een pontonbrug is er verkeer mogelijk tussen de linkeroever van de Molenbeek en de rechteroever. Een historische gebeurtenis die twee werelden met elkaar verbindt en die uitgebreid niet gevierd wordt.

24: De Dorpsschool wordt ertoe gedwongen te fuseren met de KU Leuven. Gevreesd wordt dat er hierdoor een nivellering zal plaatsvinden met als grootste slachtoffer de Dorpsschool van Vremde, waar het niveau drastisch dreigt te zakken. Rector van de KU Leuven Rik Torfs wil dat toch nuanceren: ‘Kaka, pipi.’

 

November

9: 2014 is het jaar van veel moois, maar toch ook één van vele rampen. Donkere roetvlekken die het maagdelijk witte tafelkleed besmeuren. Deze negende november is ontegensprekelijk zo’n donkere roetvlek, een gitzwarte dag in de geschiedenis van de mensheid die door onze nakomelingen nog lang zal herdacht worden met mensonterende musicals. In Vremde ontaardt een potje Rummikub in een ordinaire kaartavond. Meer uitleg behoeft dat niet, de emoties worden ons ook even te veel.

16: Er vindt een verdachte transactie plaats. Jan (9) vindt op straat een muntstuk van één Belgische frank.

24: De vakbonden van de NMBS kondigen werkdagen aan. Een primeur van The Vremde Mirror die zeer gretig gelezen wordt. Maar alles is relatief: op het treinverkeer in en naar Vremde blijkt dit geen effect te hebben.

 

December

4: Louis (7) uit Vremde schrijft geschiedenis. Zijn ouders pinken een traan van ontroering weg.

geschiedenis

6: In de nacht van 5 op 6 december is een Spaanse gelukszoeker in gezelschap van een handlanger met pek en veren uit Vremde verdreven. Sindsdien ontbreekt elk spoor van deze boevenbende.

25: Aan menig kerstmaal wordt het eerste deel van het jaaroverzicht van The Vremde Mirror hardop voorgelezen. En gelachen dat er wordt! Zelden is de sfeer zo opperbest geweest.

28: De Speelhofweg krijgt een pop-upopslagplaats voor strooizout. Deze komt er na klachten van dorpsbewoners die het niet vinden kunnen dat de belangrijkste verkeersader van Vremde er op zondagochtend onberijdbaar bij ligt.

30: Deel 2 van het jaaroverzicht van The Vremde Mirror verschijnt. En de politiek kijkt machteloos toe.