Belg voelt zich veiliger in verkeer dan in kernreactor Doel 4

door The Vremde Mirror

Kernenergie kampt met een serieus imagoprobleem. Uit onderzoek is gebleken dat de Belg zich veiliger in het verkeer voelt dan in de kernreactor van Doel 4. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) ziet het probleem en gaat een sensibiliseringscampagne op poten zetten om kernenergie weer zoals in de jaren ’70 fris en fruitig te doen klinken.

De Belg bevindt zich liever in het verkeer dan in een kernreactor. Nog nooit is het wantrouwen jegens kernenergie zo groot geweest.

De Belg bevindt zich liever in het verkeer dan in een kernreactor. Nog nooit is het wantrouwen jegens kernenergie zo groot geweest.

Dat het vertrouwen in kernenergie achteruit boert, is wel een understatement. De cijfers spreken ook voor zich: jongeren voelen zich in de kernreactor van Doel 4 minder veilig dan in de wagen van hun zatte nonkel. Leden van de KVLV en senioren dan weer zitten nog liever op een elektrische fiets dan dat ze in een kernreactor vertoeven.

Ook markant: fietsers voelen zich op een fietspad veiliger dan in een kernreactor van Doel 4. Daartegenover staat wel dat fietsers zich op de Belgische fietspaden minder veilig voelen dan in de muil van Jean-Marie Dedecker.

‘Dat is maar één kant van het verhaal,’ bepleit Minister van Energie Marie-Christine Marghem. ‘In de kernreactor van Doel 4 is er geen fietspad, maar ook geen autoverkeer. En als u aan fietsers vraagt: de Turnhoutsebaan in Borgerhout of de kernreactor van Doel 4, dan kiest 95,7% voor die laatste.’

‘Maar ik geef grif toe dat kernenergie met een imagoprobleem kampt,’ zegt Marghem. ‘We moeten mensen weer warm maken voor kernenergie. Dat de Belg zich nu zelfs veiliger voelt in het verkeer dan in een kernreactor van Doel is geen positief signaal. Kernenergie moet weer hip worden. Daarom organiseert de federale regering gegidste afdalingen in de kernreactoren van Doel 4. Om alle risico’s uit te schakelen, is het dragen van een helm wel verplicht. Veiligheid voor alles.’

Volgens het onderzoek blijven de mogelijke scheurtjes in de wanden van reactorvaten de belangrijkste oorzaak van het onveiligheidsgevoel. Een andere factor: jonge meisjes mogen van hun moeders nooit alleen in een kernreactor spelen vanwege de verlatenheid. Er ligt altijd wel een verkrachter op de loer is daar de veelgehoorde redenering.

‘Nonsens en allemaal een gevolg van de nodeloze bangmakerij van Kristof Calvo en zijn vriendjes,’ vindt Marghem. ‘Er is in de kernreactor van Doel 4 nog nooit iemand verkracht of seksueel aangerand.’