Kerk maakt plaats voor winkelcomplex

door The Vremde Mirror

Betondealer Bart Verhaeghe wil op de plaats waar nu de kerk van Vremde staat een heus winkelcomplex uit de grond stampen. Daar moet plaats zijn voor drie beenhouwerijen. Naam van dit megalomane project: Uvlace.

Verhaeghe krijgt al angstzweet wanneer hij denkt aan de mogelijkheid dat Uvlace er toch niet zal komen.

Verhaeghe moet nog maar denken aan de mogelijkheid dat Uvlace er toch niet zal komen en het angstzweet breekt hem al uit.

‘Winkelcomplex, winkelcomplex, het is wel meer dan dat,’ reageert Bart Verhaeghe licht geagiteerd. ‘Uvlace moet een belevingscentrum worden voor jong en oud. Terwijl de kleinste een vlezeke krijgt bij het wachten in de beenhouwerij, kunnen zijn ouders genieten van hoe hun kleine dat vlezeke naar binnen smikkelt.’

Want in het winkelcomplex annex belevingscentrum is er plaats voor drie beenhouwers. Het aantal middenstanders dat voedingswaren verkoopt in Vremde-City verdubbelt zo. Vremde krijgt ook zo vier middenstanders die het brood bij hun vlees moeten verdienen door vlees te verkopen. Niet te megalomaan?

Volgens de tegenstanders van dit project alvast wel. Zij roepen iedereen op in Vremde en omstreken om zich te scharen achter het initiatief 40 Dagen Zonder Uvlace. ‘Voldoende keuze hebben in charcuterie is een mensenrecht,’ zo beamen de organisatoren van dit burgerinitiatief. ‘Maar het winkelcomplex had op zijn minst wel plaats kunnen verschaffen aan een pottenbakker of een mandenvlechter.’

Burgemeester van Vremde Koen T’Sijen (Pro) vindt de ambities van Verhaeghe zeker niet te hoog gegrepen en wil de burgers geruststellen. ‘De bouw van een fontein bij de heraanleg van de dorpskern van Vremde komt niet in gevaar. We hebben dan ook zonder dralen een bouwvergunning toegekend. Een dorp zonder vier beenhouwers is geen echt dorp. Het landelijke karakter van Vremde komt bovendien niet in het gedrang doordat de muren van het belevingscentrum van leem zullen zijn en het dak van stro.’