‘Laat ook niet-monniken boeken overschrijven’

door The Vremde Mirror

Het gaat niet zo schitterend met de bibliotheeksector in Vlaanderen. De Vlaamse Regering kan dit niet langer aanzien en schiet het bibliotheekwezen nu te hulp. Ook niet-monniken mogen vanaf 2016 boeken overschrijven. Dat is per decreet vastgelegd. ‘Zo kunnen bibliotheken hun collecties makkelijker up-to-date houden,’ aldus Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

Een monnik aan het werk in één van de Vlaamse bibliotheken. Als het van de Vlaamse Regering afhangt, zal deze bijgestaan worden door gewone mensen.

Een monnik aan het werk in een Vlaamse bibliotheek. Als het van de Vlaamse Regering afhangt, zal deze in zijn bezigheden vanaf 2016 bijgestaan kunnen worden door een niet-monnik.

U heeft het vast al wel eens meegemaakt. U stapt een bibliotheek binnen op zoek naar de nieuwste roman van Hendrik Conscience. Maar na de laag stof van enkele boeken te hebben geblazen en de papyrusrollen eens betast te hebben, komt u al snel tot de vaststelling dat Consciences laatste bestseller door zijn recente verschijningsdatum nog niet is overgeschreven. Hoogst vervelend.

Dat vindt ook Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz, die zich als een pitbull in de materie heeft gebeten. ‘Het probleem van de wachtlijsten van boeken die nog overgeschreven moeten worden in het aan de bibliotheek grenzende scriptorium, moet dringend aangepakt worden. Het duurt soms wel enkele decennia vooraleer een boek langs elke bibliotheek is geweest om overgeschreven te worden. Om dit sneller te doen verlopen, hoeven mensen die boeken overschrijven geen monnik meer te zijn, zolang ze maar man zijn.’

Hier raakt Gatz een gevoelige snaar. Boeken overschrijven is altijd al beschouwd als een monnikenwerkje. ‘De Vlaamse Regering profileert zich zo als progressieve regering die openstaat voor innovatie en nieuwe denkbeelden wars van alle dogma’s en taboes. Het zal revolutionair klinken: maar waarom niet beginnen werken met fichebakken? Dodelijk efficiënt.’

De bibliotheeksector betreurt dat de Vlaamse Regering de boekdrukkunst in bibliotheken afschaft, maar is de Vlaamse Regering erkentelijk niet in een belevingscentrum te worden ondergebracht.