Geen boekenplicht meer voor bibliotheken

door The Vremde Mirror

Bibliotheken zijn vanaf 2016 niet langer verplicht om boeken uit te lenen. Door een nieuwe regeling zijn ze voortaan vrij om hun middelen te besteden. Verkopers van shampoo, schoenen en Nordic Walking stokken spreken van oneerlijke concurrentie en marktvervalsing.

De nieuwste roman van Kristien Hemmerechts of hydraterende shampoo? De keuze zou dan snel gemaakt moeten zijn. Maar tot op heden waren bibliotheken verplicht om voor de nieuwste roman van Kristien Hemmerechts te kiezen. Daar komt nu eindelijk verandering in. Bibliotheken mogen nu ook investeren in shampoo en deze met winst verkopen.

‘Niet alleen shampoo natuurlijk,’ licht Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) toe. ‘Bibliotheken moeten vrij zijn om zelf af te wegen waarvoor ze de gekregen middelen gebruiken. Zo worden ze gestimuleerd om eindelijk eens economisch nuttig uit de hoek te komen. Want des te meer een bibliotheek zich aanpast aan de economische realiteit, des te kleiner de kans dat ze wordt opgedoekt. Ik zeg niet dat er in een ideale bibliotheek helemaal geen plaats is voor boeken, maar ze mogen de economische activiteiten niet belemmeren.’

‘De bibliotheken zullen hierdoor sterker in hun schoenen staan,’ zo gelooft Gatz. ‘Wanneer gemeenten merken dat hun bibliotheek bakken geld verdient met de verkoop van bouwmaterialen, zullen ze minder snel geneigd zijn om de bibliotheek te sluiten. Omdat er eindelijk een economische return is, die vroeger ontbrak. Bibliotheken die alleen maar blijven informatie verstrekken en mensen behoeden van domheid, zullen vroeg op laat het deksel op de neus krijgen. Dat kan je niet anders dan rechtvaardig noemen.’

Dat het ambitieus klinkt om met de verkoop van bouwmaterialen, juwelen of dure merkkledij de inkomsten uit bibliotheekboetes te overtreffen, beseft ook Sven Gatz. ‘Maar mits een goed businessplan is het zeker mogelijk.’