Archeologische vondst blijkt cannabisplantage

door The Vremde Mirror

Tijdens de werkzaamheden die gevoerd worden om de dorpskern van Vremde op te kalefateren, werden er meteen enkele zonderlinge archeologische vondsten gedaan. Die vondsten blijken nu slechts om een cannabisplantage uit de dertiende eeuw te gaan.

Wiet uit Vremde. Het streekproduct van 2015?

Wie Vremde zegt, denkt aan professioneel opgezette cannabisplantages in obscure zolderkamertjes. Nu eindelijk beloond met een eigen label.

Archeologen die in Vremde aan het werk zijn reageren teleurgesteld op de vondst: ‘Dat Vremde en haar dichte omgeving sinds mensenheugenis een broeihaard zijn van cannabisplantages, dat wisten we al wel. We hadden eerder gehoopt op een kapotte vaas uit de tijd van Napoleon, scherven van een waterkruik uit de middeleeuwen of de restanten van de eerste televisie in Vremde, zo’n elf jaar geleden.’

Burgemeester Koen T’Sijen (Pro) klinkt een stuk optimistischer, zo optimistisch dat hij om de haverklap in de slappe lach schiet. ‘Ik kan het je verzekeren, het is cannabis van heel goede kwaliteit. Dit bewijst dat onze voorouders er toch ook al wat van konden.’

‘De wietboeren in Vremde zijn te bescheiden van inborst en lopen niet te koop met hun waren,’ erkent T’Sijen. ‘Zo bescheiden dat men de tomatenteelt als dekmantel voor cannabisplantages gebruikt. Onbegrijpelijk, Vremderwiet is het streekproduct bij uitstek. Om dat te stimuleren, heb ik een kwaliteitskeurmerk in het leven geroepen dat Vremdse wietboeren kunnen aanvragen. Zo weten de mensen: hier kan ik kwaliteitsvolle en op ambachtelijke wijze geteelde Vremdse wiet kopen.’

Het kan drie tot vier weken duren eer de archeologen alle cannabis hebben geconsumeerd. De burgemeester heeft beloofd een handje te helpen en hoopt dat de inwoners van Vremde hetzelfde doen. Tot dan liggen alle werken in ieder geval stil.