Israël verbolgen over muur van Moeskroen

door The Vremde Mirror

Premier Charles Michel (MR) mocht gisteren een kwade brief ontvangen van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. Deze is niet te spreken over de muur die gebouwd wordt tussen de stad Moeskroen en een kamp van woonwagenbewoners. ‘Onethisch en weinig smaakvol.’

Netanyahu begrijpt niet dat Moeskroen de muur niet op Frans grondgebied wil zetten.

Netanyahu begrijpt niet dat Moeskroen de muur niet op Frans grondgebied wil zetten.

In de brief die Netanyahu naar Michel stuurt, schuwt hij de harde woorden niet. ‘Waar zijn de grote Europese normen, waarden en idealen gebleven? Dit is segregatie van de ergste soort, die in strijd is met de mensenrechten.’

De Israëlische premier is ervan overtuigd dat de woonwagenbewoners beschermd moeten worden. ‘Ze zijn weerloos. Een taak van de internationale gemeenschap om ze te beschermen, maar die doet natuurlijk weer niets. Integendeel, die gedoogt deze wanpraktijken alsof ze de norm zijn en wakkert zo de stigmatisering van woonwagenbewoners aan.’

Netanyahu geeft ook een voorbeeld hoe het wel kan. ‘Palestijnen zijn eigenlijk zigeuners zonder woonwagen maar met een huis vol kogelgaten en sporen van bom- en raketinslagen. Er is niemand die ze in zijn achtertuin wil, maar ze zitten er toch. Denk je dat wij hen het leven zuur maken? Nee, Israël probeert er het beste van te maken en zo harmonieus mogelijk samen te leven.’

De Europese Unie reageert vooralsnog voorzichtig en wacht af. De hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Federica Mogherini vindt dat Moeskroen alvast navolging verdient. ‘Het kan een oplossing zijn voor het vluchtelingenprobleem. Waarom niet de gehele Middellandse Zee ommuren?’