Schauvliege: ‘Slag bij Waterloo verdient monument’

door The Vremde Mirror

Vlaams Minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) is van mening dat de Slag bij Waterloo ook buiten stoffige geschiedenishandboeken op de nodige aandacht mag rekenen. Ze maakt daarom budget vrij voor de bouw van een monument om de herinnering levendig te houden.

Op 18 juni is het 200 jaar geleden dat de Slag bij Waterloo plaatsvond. ‘Ik wist niet dat dat al zo lang geleden was,’ erkent Vlaams Minister Schauvliege ootmoedig. ‘De Slag bij Waterloo was een ontzagwekkende gebeurtenis. Een Duitser met een snor die me een beetje aan Siegfried Bracke doet denken, gaf een Waals officier een klap in het gezicht nadat deze skild had geroepen. En deze kon maar op het nippertje ontkomen en dekking zoeken in de loopgraven.’

Volgens deskundologen was er in de tijd van Napoleon nog geen internet en is de Slag bij Waterloo om die reden zo onbekend. ‘Je leest er wel eens iets over in een geschiedenishandboek, maar ik swipe die passages altijd direct weg,’ geeft Lucia (14) toe.

Joke Schauvliege vindt dat de Slag bij Waterloo daarom een herdenkingsmonument verdient. Dat zei ze op de Groeningekouter waar ze een minuut stilte hield voor de slachtoffers.

‘Niet te groot, niet te klein. Een van mijn medewerkers dacht aan een dier. Ik vond dat eerlijk gezegd geen slecht idee. Een song wijden aan Waterloo is een alternatief plan, maar vind maar eens een muziekgroep met een beetje naam en faam die Waterloo wil bezingen.’