Er staat een vluchteling voor uw deur. Wat nu?

door The Vremde Mirror

Met miljoenen tegelijk stromen ze het land binnen. Er is geen houden aan. Een trossel rotverwende Syrische vluchtelingen woonachtig te Aleppo met ook nog eens een luxueus buitenverblijf – vanuit de lucht bekeken vaak ook nog eens open bebouwing – in Kobani komen op onze sociale zekerheid af als een zwerm wespen op mierzoete stroop.

U bent het slachtoffer, vergeet dat vooral niet.

U bent het slachtoffer, vergeet dat vooral niet.

En dan is het wachten. Bang afwachten. Gaat u in actie moeten schieten? Zilverpapier verzamelen. Appels kopen ten bate van de Syrische weesjes. Afgedragen kleren in een vuilniszak stoppen en in een verroeste container dumpen. Maatschappelijke betrokkenheid en uw gul hart tonen zonder op ook maar één moment uit het oog te verliezen dat de onbekende ontvangers niet alleen rechten, maar ook plichten hebben. Want profiteurs zijn er al genoeg.

Nee, natuurlijk niet. Schei toch uit. Het is uw schuld niet dat die vluchtelingen zich laten bombarderen, zich hierdoor bedreigd voelen, hun familie en vrienden laten afpakken door diezelfde bombardementen en zich in een gammel bootje op de Middellandse Zee laten duwen. Rolluiken toe, onderuitgezakt in de zetel naar VTM kijken, een hele avond lang instemmend knikken wanneer Bart De Wever in beeld verschijnt en wachten tot u weer mag gaan doppen.

Maar dan gebeurt het. Op de voordeur van uw woonst in een stedelijke rand bonst een man. Op dit uur, wie zou dat zijn? Nieuwsgierig maakt u de deur open. En daar staat hij dan. Een man uit Syrië met in zijn kielzog zijn vrouw en drie bloedjes van kinderen die duidelijk aan een of andere tropische ziekte lijden die alleen in de rimboe ginds voorkomt, dat ziet u onmiddellijk en u zwaait de deur in één vlotte beweging dicht. Op geen enkel moment krijgt u zo de kans om medelijden te krijgen, laat staan hulp te bieden.

Heeft u ze in uw plaatselijke dialect ook nog iets racistisch toegeroepen? Uw ongezouten politiek incorrecte mening over vluchtelingen, over de overlast die ze veroorzaken vergezeld van een hele litanie over uw overtuiging dat de Syrische oorlog een complot is van moslims om gans het Midden-Oosten naar Europa te sluizen en hier het kalifaat te stichten in samenspraak met de linkse pers?

Dat is geen probleem. U bent dan wel niet als racist geboren, maar toch kan u er niks aan doen. Dus dan mag dat. Het is het falende beleid, dat vergoelijkt alle kletspraat die u uitkraamt. De open grenzen. Europa dat niet ommuurd wordt. Mensen met een andere huidskleur in uw eigen land niet inferieur mogen behandelen en die ofwel uw werk afpakken ofwel op de kap leven van de sociale zekerheid, dat kwetst. Bovendien wordt er u ook nog eens een geweten geschopt, al dan niet met foto’s van dode kinderen. Er wordt verwacht dat u genuanceerd over de dingen gaat denken.

Gelukkig zijn er nog politici als Bartje die de complexe grotemensenwereld op een heldere en simplistische wijze kunnen vertalen zodat het ook nog eens in uw kraam past. U bent het slachtoffer, vergeet dat vooral niet.