DOVO blaast verdachte kerncentrale op

door The Vremde Mirror

Ontmijningsdienst DOVO heeft de kerncentrale van Doel tot ontploffing gebracht. Het was te gevaarlijk om deze nog langer te laten staan. De site dicht aan het water en de Haven van Antwerpen is gegeerd. Er zou een bos komen, maar ook een transportfirma toonde al interesse.

(archieffoto)

(archieffoto)

Een ongerust telefoontje van een wielertoerist bracht de bal aan het rollen. Door Doel fietsende merkte hij een verdachte kerncentrale op. DOVO rukte meteen uit en liet niets aan het toeval over. Terwijl er nog enkele reactoren aan het sputteren waren, bracht de ontmijningsdienst de hele kerncentrale tot ontploffing.

Volgens paleontologen werd de kerncentrale achtergelaten door de jaren zeventig en is het potentieel gevaar ervan sindsdien onopgemerkt gebleven.

‘Een tikkende tijdbom,’ zo noemt DOVO in een persbericht de kerncentrale van Doel. ‘Een mens mag niet aan de gevolgen denken, mocht er zich een incident afspelen. Het was dus het veiligste voor iedereen om de kerncentrale gewoon plat te leggen.’

Omdat het een ontploffing van nucleaire aard betrof die goed zichtbaar was tot in Nederland, stelde de politie een veiligheidszone in van honderd meter zodat DOVO ongehinderd aan de slag kon. Aan omwonenden werd gevraagd om zo mogelijk ramen en deuren te sluiten. Kernramptoeristen werden op een veilige afstand gehouden.

Het is niet de eerste keer dat er wat nucleairs ontploft. Bewoonster van Doel Josephine (84) telt op haar veertien vingers. ‘Dit moet toch de achtste keer zijn.’

Er vielen geen gewonden of doden. Wel hebben de mensen van DOVO klachten over hoofdpijn, diarree, inwendige bloedingen en worden ze gemakshalve in coma gehouden. ‘Maar dat kan door de stress zijn,’ klinkt het bij DOVO. ‘We brengen niet elke dag een kerncentrale tot ontploffing. Het psychische aspect hierbij hebben we onderschat, iets om in de toekomst bij gelijkaardige operaties rekening mee te houden.’