Poetin: ‘Olympische Spelen Rio zonder Oekraïne’

door The Vremde Mirror

Moeilijke tijden voor de Russische sportwereld nu allerhande wantoestanden boven water komen. De Russische president Vladimir Poetin beseft de ernst van de situatie en wacht niet tot er een sportbond ingrijpt. Hij schorst daarom alle Oekraïense sporters in 2016 zodat Rusland de tijd krijgt om zijn antidopingbeleid in orde te krijgen.

Poetin brandt een kaars voor het nationale korfbalteam dat volgend jaar niet naar de Spelen mag.

Poetin brandt een kaars voor het nationale korfbalteam dat volgend jaar niet naar de Spelen gaat.

De Russische president Vladimir Poetin kijkt berouwvol in eigen boezem. ‘Alles wat kon fout gaan, ging mis: we zijn betrapt.’

Dat Rusland een dopingprobleem heeft, ontkent Poetin niet. ‘De laatste tijd liepen er wel erg veel Russische atleten tegen de lamp. Onze methodes om controles te omzeilen bleken niet meer zo effectief als ze ooit waren. Dit kon niet blijven duren.’

‘Oekraïne van de Olympische Spelen weren moet een krachtig signaal zijn,’ vervolgt Poetin zijn verhaal. ‘Het is misschien drastisch, maar ik ben heel erg anti sporters die op doping betrapt worden. Zoiets kan perfect vermeden worden.’

‘Dit moet een ontluizingsperiode worden. Terwijl er geen West-Russische sporters naar de Spelen gaan, kan Rusland zijn antidopingbeleid bijstellen. Een gesofisticeerd ondergronds lab bouwen voor positieve tests die het daglicht niet mogen zien. En intimidatietechnieken perfectioneren tegenover atleten die willen praten of bang zijn voor een hematocriet boven de 60%.’

Eerder annuleerde Poetin al de deelnames aan de Spelen van Tsjecho-Slowakije, Oost-Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Finland en het Russische nationale korfbalteam.