U heeft (g)een Franse vlag als profielfoto op Facebook. Wat zijn de consequenties?

door The Vremde Mirror

Het bloedvergieten in Parijs heeft verregaande consequenties voor mens en maatschappij. IS zaait paniek en verwarring, Vlaanderen blijft achter met vragen. Dat weekendje Disneyland volgende week afzeggen? Kan ik nu eindelijk racistische bagger ventileren zonder op de vingers getikt te worden door de politiek correcte elite? Maar het hartverscheurende dilemma blijft natuurlijk: een Franse vlag als profielfoto op Facebook of niet?

Een Franse vlag of niet als Facebookprofielfoto? IS zaait paniek en verwarring.

Een Franse vlag of niet als profielfoto? IS zaait paniek en verwarring.

Door de band genomen zijn er drie soorten mensen die nog eens te verdelen vallen in verschillende subcategorieën. Mensen die hun Facebookprofielfoto veranderen, mensen die dat dom vinden en mensen die zich afvragen of er een optie is om op Facebook hun aan tuberculose gestorven kanarie te eren. Voor het algemeen gemak lichten we de eerste twee categorieën toe.

1. U verandert uw profielfoto in een Franse vlag

U bent een wereldverbeteraar. Nooit nog aanslagen van IS, gans van haar melk door dit staaltje unieke verbondenheid niet ingegeven door groepsdruk. Voel ook die virtuele tastbare solidariteit, de heerlijke aroma’s van een kudde koeien. Persoonlijke, ontroerende anekdotes over Parijs borrelen op. U heeft weet van een universum waar er mensen nog zonder Franse vlag als profielfoto op Facebook rondlopen. Wezens zonder empathie, u sluit niet uit dat het weer van die vervelende, harteloze hipsters zijn.

Tip om dit stevige signaal tegen IS en voor verbondenheid te verstevigen: uw nieuwe profielfoto voorzien van een lange Facebookrant tegen vluchtelingen, antiracisme en socialisten, voor gesloten grenzen en bewapening van wijkagenten met Kalasjnikovs, stoere zeemanspraat van doodsbange politici toejuichend. Niet doen.

2. U leest nog liever een column van Mia Doornaert dan uw profielfoto in een Franse vlag te veranderen

En Libanon dan? En Irak? Daar misschien al eens gedacht? Mooi zo. Dit komt lekker intellectueel over. Vergeet ook de aanslag in Kenia in april niet te vermelden waarbij bijna 150 doden vielen, wrijf mensen met een Franse vlag als profielfoto hun selectiviteit onder de neus. Wat hebben de doden in Parijs meer dan de doden in Mosul of Kobani? Toch niet dat de Eiffeltoren er staat? Elk mensenleven is immers evenveel waard, dit vertelt u wanneer u weer bij uw zinnen bent.

Een andere mogelijkheid is om met enkele ironische zinsneden uw morele superioriteit ten aanzien van mensen met een Franse vlag als profielfoto in de verf te zetten. Het liefst nippend aan een werk van Picasso in een hippe koffiebar, terwijl u grienend een snedige tweet de wereld instuurt. Neerkijkend op de massa. Ontreddering en verdriet verwerken met een Franse vlag als profielfoto, zo erg. Nog even zelf een kaars branden. U ziet, een slachtpartij in Parijs is een uitstekende aangelegenheid om aan zelfprofilering te doen. U weet wat uw prioriteiten zijn.