Eindelijk een opiniestuk over Parijs

door The Vremde Mirror

Parijs. De naam is synoniem geworden voor de lichtstad. Je hoort het niet vaak, maar Parijs is een betrekkelijk mooie stad. Feeëriek, zeg maar. Geen buitengewoon roekeloze woordkeus, gewoon de waarheid.

Parijs, er valt heel wat te beleven. Een opinie die weinig gedeeld wordt.

Parijs, er valt heel wat te beleven. Weinigen durven het hardop te zeggen.

Bestaat die dan, de waarheid? Om het met de woorden van de Franse filosoof Jacques Derrida te zeggen: il n’y a pas de hors-texte, er is niets buiten de tekst. Dat geeft goed weer hoe het wederom de schuld is van de socialisten.

Het is geen populaire boodschap, maar het is echt aangenaam vertoeven in Parijs. Het is een minderheid die dit vindt, maar wel een hardnekkige minderheid. Weinig nuance, voor sommigen zelfs een controversiële uitspraak die de gemoederen onnodig verhit, want er kon ook staan: het kan aangenaam vertoeven zijn in Parijs. De tijd van de oogkleppen is evenwel voorbij.

Dit heeft niks met geloof te maken, maar alles met de gloed van de zachte, avondlijke herfstzon die de leuke mensen van Parijs verwarmt. Er wordt weleens gezegd dat diezelfde zon de mensen van Parijs verwarmt. Een griezelig discours dat suggereert dat er ook minder leuke mensen wonen.

Genoeg is genoeg. Parijs is een verborgen parel. Geen komma’s of kanttekeningen. Het weer is er gevarieerd. Op de plaatjes meestal een onbewolkte lucht, een ondergaande zon. Soms ook bewolkt, opvallend zelden regen. Het eten lekker. De voetbalmatchen en muziekconcerten knallers.

Geen provocatie of radicale stellingname, maar Parijs heeft alle kwaliteiten om een toeristische trekpleister te zijn. Je kan naar Disneyland gaan, je kan kuieren over de Champs Elysées of je kan iets anders doen.

Om met een persoonlijke anekdote te eindigen: mijn tip is toch de Eiffeltoren. Hij staat een beetje verdoken opgesteld, maar verdient wat mij betreft toch een meer zichtbare rol in het Parijse straatbeeld. Dan benut Parijs haar potentieel pas ten volle.