Politici sluiten akkoord uit verveling

door The Vremde Mirror

Historisch. Nooit meegemaakt. Dat moet ik later aan mijn kleinkinderen vertellen. De reacties van de politici die uit verveling een akkoord hebben gesloten, spreken voor zich. ‘We improviseerden maar wat. Het overtreft de stoutste verwachtingen.’

Politici sluiten akkoord uit verveling. Over wat is nog een twistpunt.

Politici sluiten akkoord uit verveling. Over wat is nog een twistpunt.

Wat begon als een onbezonnen plan waarvan de gevolgen geheel onvoorspelbaar zijn, is uitgemond in een succes waar men in binnen- en buitenland de mond vol van heeft.

Eén van de politici aan de onderhandelingstafel neemt geen blad voor de mond. ‘We stevenden weer af op een zoveelste dag op rij vol onenigheid en gebakkelei. Je zag aan de gezichten dat dit begon te vervelen. De anders zo onvoorwaardelijke overgave om stokken in elkaars wielen te steken, was nu totaal afwezig. Het been stijf houden en elkaar afblaffen was niet meer dan routine.’

Het leek een dag en nacht als een ander te worden tot één van de politici aan tafel zei: ‘Kunnen we eens niets anders doen?’

‘Tja, waarom niet eigenlijk? Iedereen was het daarover eens. Gewoon om eens te voelen hoe het voelt. Kijk, toen hadden we een akkoord.’

‘Het duurde even voor dat besef volledig doordrong,’ geeft een rechtstreeks betrokken politica toe. ‘Maar toen dat besef er was, gooiden we het op Twitter en konden we een uurtje vroeger naar huis. Dit maak je niet elke dag mee.’

Door de uitsluitend positieve commentaren is er al sprake van een vervolg waarbij vakbonden en werkgevers worden betrokken. ‘We moeten oppassen voor overdreven euforie,’ klinkt het bij de politici van dit historisch akkoord in koor. ‘Laat ons maar eerst ten volle genieten van dit moment.’ 

Het is nog een twistpunt waarover de politici nu een akkoord hebben bereikt. Volgens de meest optimistische prognoses zullen de onderhandelingen hierover nog enkele maanden duren.