Gentse politie: ‘Racisme nog te vaak pure willekeur’

door The Vremde Mirror

Na de ophef rond Bevergem-acteur Zouzou Ben Chikha steekt de Gentse politie de hand in eigen boezem: ‘Terwijl meneer Zouzou conform de lokale gebruiken gefouilleerd werd, wandelde er aan de overkant van de straat een Marokkaan zo vrij als een vogel. Ons racisme is nog te vaak pure willekeur.’

'We moeten racisme nog consequenter in de praktijk omzetten,' zo oordeelt de Gentse politie.

‘We moeten racisme nog consequenter in de praktijk omzetten,’ oordeelt de Gentse politie.

In een persbericht laat de politie van Gent weten dit incident te betreuren. ‘We hadden die Marokkaan nooit zomaar mogen laten gaan. Hij had geen baard, waarschijnlijk om onverdacht over te komen wat extra verdacht is, was gehaast en droeg een zak met God weet wat in. Het is onze job om zulke individuen tegen de grond te smijten dat hun tanden eruit vallen.’

‘Maar er is een context. We waren druk bezig met de potentiële terreurdreiging van meneer Zouzou in te schatten. Onze mannen dronken voor de zekerheid alle Leffe leeg die hij bij zich had en vervolgens doorzochten ze zijn sokken op explosieven. Vooral de kap die hij droeg tegen de regen, deed bij onze agenten alle alarmbellen tegelijk afgaan. Tot dusver deden ze al hun werk volkomen volgens het boekje, maar ze schonken geen aandacht aan de Marokkaan aan de overkant van de straat.’

‘Dat moet in de toekomst anders. Bij de Marokkaan in kwestie mag dan nadien wel een huiszoeking zijn gebeurd, waarbij niets is gevonden waardoor hij nu in een cel zit tot hij bekent waar hij iets verbergt, het was geen consequent gedrag van ons. We hadden hem onmiddellijk moeten vatten, eventueel versterking inroepen. Zien we in de toekomst een persoon met migratieachtergrond op straat wandelen, dan houden we hem meteen onder schot. Zo vermijden we willekeur en onnodige misverstanden.’

Burgemeester van Gent Daniël Termont (sp.a) is verheugd dat zijn politiekorps zichzelf corrigeert en bijstuurt waar nodig. ‘Dat is het verschil tussen Gent en Antwerpen.’