Ongecensureerd: de kersttoespraak van Tony (47)

door The Vremde Mirror

Tony (47) zwijgt in zijn kersttoespraak bewust over de nieuwste ontwikkelingen in de mycologie. Ook over het mogelijke verband tussen Hitler en de samenstelling van een aanvraag voor een verkavelingsvergunning hult hij zich angstvallig in stilzwijgen. Lees hier exclusief zijn kerstboodschap.

De toespraak van Tony (47) was in 163 landen op groot scherm te volgen.

De toespraak van Tony (47) valt in 163 landen op groot scherm te volgen.

Waarde toehoorders,

Ik zeg het al langer. De oplossing is menselijkheid. Het afgelopen jaar is overschaduwd door de naweeën van de discussie wie op kerstavond 2014 nu naast wie hoorde te zitten aan de dis. Omdat dit geen tweede keer mag voorvallen en de kans volgens de dokters 95% is dat moemoe Kerstmis volgend jaar niet haalt, tekenen we geen spreidingsplan uit over verschillende jaren, maar wisselen we morgenavond op kerstavond om de acht minuten van plaats. Zo heeft iedereen eens links en rechts van elkaar gezeten.

Om oneerlijke toestanden te bannen en ook omdat door omstandigheden niet iedereen er is en de herinnering aan hen levend te houden, blijft de kop van de tafel de ganse avond onbezet.

Maar graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om stil te staan bij het klein leed van deze wereld, waar we in de drukte en hectiek van ons onmisbare bestaan niet aan denken, omdat elke pijn wordt gevoeld. Weliswaar kort. Bijvoorbeeld bij die van de vluchtelingen. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft daar?

Kort, want we hebben zin in een copieuze maaltijd en veel drank en het zou ook het valse beeld oproepen dat hun zielenleed het onze overtreft. Evident niet het geval.

Dan denk ik aan schokkende foto’s in de krant van aangespoelde jongetjes die velen kwaad en diep ongelukkig maakten. Waarom slikt half België antidepressiva, de andere helft slaappillen? Niet alleen omdat dan weer de charcuterie te dun gesneden is dan weer kankerverwekkend dik.

Nog gezwegen van al die andere complotten die de media in petto hebben om het gewone volk te destabiliseren. Voor Heinrich (@heinhimmnva) was er geen plaats in het publiek van De Zevende Dag. Joseph werd geweigerd als journalist op de VRT omdat de hamer die hij moest tekenen op een sikkel leek en de sikkel op een hamer. En dan is er nog Dolf, die zijn reactie zag verwijderd op het forum van HLN.be.

Laten we ook denken aan de bij verkeersongelukken betrokken automobilisten die op muren van onbegrip stuiten, eeuwig gebrandmerkt alsook getraumatiseerd 2016 en de jaren daarna tegemoet gaan. Goed, ze hadden die avond best wat gedronken, ze reden te snel, die bloedspatten op hun voorruit konden een reden zijn om te stoppen, maar die fietser kon ook gewoon wachten voor het groen.

Aan de vooravond van Kerstmis wens ik hen waaronder u alle goeds van de wereld. Afronden doe ik door me te richten naar één specifieke bevolkingsgroep. Die even mistroostig als zonder toekomstperspectief het nieuwe jaar inzet. Gewraakt om die ene misstap. Die nooit gehoord wordt. In alle stilte missen gevangenen dwaze familievetes, pathetische kerstspeeches en copieuze maaltijden. Het antwoord is menselijkheid. Laten we aan hen denken. Laten we hen zoenen. Laten we hen vrijlaten.

Tot slot wens ik iedereen behalve nonkel Edwin, tante Gertrude en die ene fietser die een week geleden alvorens te worden begraven de carrosserie van mijn in beslag genomen wagen deukte een gezegend kerstfeest.