Lek Doel 3 buiten gebruik na vondst kernreactor

door The Vremde Mirror

In Doel 3 is in één van de lekken een kernreactor ontdekt. Archeologen beschouwen het als een zonderlinge vondst die hoogstens eens om de tweehonderd jaar voorkomt.

Het lek in Doel 3 waarin een kernreactor is ontdekt, gaat pas weer open na 1 januari.

Het lek in Doel 3 waarin een kernreactor is ontdekt, gaat pas weer open na 1 januari.

Het is voor het eerst dat in een lek van Doel 3 een kernreactor wordt ontdekt. Statistisch gezien moest het er ooit eens van komen, schrijven de kranten.

Dat belet niet dat archeologen die prehistorische opgravingen verrichten in de wolken zijn. ‘Het moet wel gezegd dat de kernreactor nog vrij nieuw is. Volgens onze eerste inschattingen dateert hij van net voor de tijd van Napoleon. Hoewel je hem op het eerste zicht een millennium of twee ouder zou schatten.’

Voor de archeologen is het nog onduidelijk waarom de gevonden kernreactor weinig intact is en hoe hij zich in het lek heeft genesteld. ‘Hij vertoont scheurtjes en gaten in het nucleaire gedeelte. Dat is vrij uniek, omdat de meeste kernreactoren in die staat van verwaarlozing al lang ontploft zijn. Met andere woorden een ongeziene kans voor archeologisch onderzoek.’

Het lek in Doel 3 zal worden stilgelegd tot archeologen de kernreactor helemaal hebben blootgelegd.