Man eet rosbief met kroketten en roept: ‘Voor Syrië’

door The Vremde Mirror

Wat een gezellige kerstmaaltijd moest worden, is uitgemond in een regelrechte ramp. Terwijl Frieda de punten op school besprak van de kleinkinderen van José, nam Marcel een hap van zijn rosbief, kauwde vastberaden op zijn kroketten en riep hierna: ‘Voor Syrië.’ Er verkeert niemand in acuut levensgevaar.

In tal van landen zijn er mensen opgepakt die ook rosbief aan het verorberen waren.

Uit voorzorg zijn er tal van mensen opgepakt die met kerst ook rosbief aten.

Een opmerkelijk geval van terreur met Kerstmis. De 55-jarige Marcel, een man zonder strafblad, die vanuit het niets ‘Voor Syrië’ roept bij het diner.

‘Het was akelig,’ vertelt ooggetuige Annie. ‘Er was niemand die het zag aankomen. Je denkt, hij gaat gewoon van zijn kroketten eten. Maar dan roept hij dit, ik krijg het niet over mijn lippen. Het was duidelijk met voorbedachten rade. De moordlust stond in zijn blik te lezen. En dan te weten dat hij nog de kerststronk zou aansnijden. Dat hebben we gelukkig kunnen verijdelen. Dan besef je pas hoe tijdelijk het leven is.’

Volgens zijn advocaat waren Marcels uitspraken ironisch bedoeld en heeft hij een viscerale afkeer van alles wat een kleur heeft, is hij een gevierd xenofoob, zou hij het liefst alle vluchtelingen dood zien, vermorzeld onder een bulldozer en weg ermee.

‘Als het dat maar is, zou het goed zijn,’ erkent Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). ‘Maar laten we in afwachting van het onderzoek uit voorzorg genoeg paniek veroorzaken. Dan kan het later alleen maar meevallen. Terreurdreiging zes is inmiddels van kracht.’

De politie krijgt talloze telefoontjes van ongeruste burgers die rosbief met kroketten hebben gegeten of weet hebben van mensen die dat op het kerstmenu hadden staan.

‘Onze veiligheidsdiensten zijn in opperste staat van paraatheid en behandelen al die oproepen met de nodige omzichtigheid,’ belooft Jambon. ‘De groep van mensen die rosbief met kroketten heeft gegeten, wordt grondig gescreend. Niet ondenkbaar dat de man handlangers heeft of een kleine spil is in een groter complot van radicalisering en fundamentalisme.’

‘Het is niet de eerste keer dat een man die in aanraking komt met godsdienst radicaliseert,’ waarschuwen kopstukken van IS en Al Qaeda in een gezamenlijke videoboodschap. Ze wijzen er ook op dat de Kerk zich nog niet heeft gedistantieerd van deze terreurdaad.

Aan het eind van de avond bleken er genoeg kroketten. Het rosbief werd over het algemeen lekker mals bevonden.