Mogelijk vervolg op dagboek Anne Frank

door The Vremde Mirror

Nu de auteursrechten vervallen zijn en Het Achterhuis online is gezet, grijpt de Vlaamse jeugd massaal zijn kans om het dagboek van Anne Frank te lezen. De reacties op de plot blijken veeleer verdeeld. Toch denkt Studio 100 aan een vervolg. Hello Kitty. ‘Het abrupte einde doet snakken naar een tweede en ook derde, vierde, vijfde en zesde deel.’

Een boekenkast.

Een boekenkast.

Het dagboek van Anne Frank wordt om meerdere redenen gelauwerd. Jordy (12) prijst het futuristische karakter van het werk. ‘Oorlog in Europa. Net 2021.’

Terwijl Lisa (11) zich probeert in te leven in de situatie van Anne Frank. ‘Uiteindelijk was Anne toch ook maar een onzeker meisje met gevoelens dat van haar ouders thuis niet op de muren mocht schrijven. Ik hoop echt dat er snel een sequel komt.’

Renzo (7) is minder enthousiast: ‘Het is me wat te postmodern. Je begint er net in te komen, vertrouwd te geraken met de personages en de sfeer en dan houdt het plots op. De lezer kan alleen maar gissen naar de reden. Kon ze met haar dagboek niet stoppen in maart 1956 of december 1981. Waarom net augustus 1944?’

Dat hebben ze ook bij Studio 100 opgemerkt. ‘Het Achterhuis bevat verhaallijnen met veel potentie, de sfeer is te zwaarmoedig, de bestreken tijdspanne zeer kort, maar vooral het einde is veel te abrupt. Een tweede, derde, vierde en waarom geen vijfde of zesde deel zijn noodzakelijk,’ aldus Gert Verhulst.

‘Krijgt ze ooit kinderen?’ vraagt hij zich af. ‘Wordt ze ooit een veelgelezen schrijfster? Dat er nooit een tweede deel is verschenen, doet vermoeden van niet. Maar waarom? Verhuisde ze soms naar Duitsland om daar een nieuw leven te beginnen? Ik zeg maar wat. En hoe geraakte zo’n jong meisje daar dan? En wat vond ze van de eerste maanlanding? De lezer snakt naar die informatie.’

Verhulst is ambitieus: ‘Hello Kitty moet een meeslepend vervolg worden op Het Achterhuis, waarvan de auteur de afgelopen zeventig jaar het naliet om een vervolg te schrijven. Dat belet niet dat we de autobiografische aard ervan zo trouw mogelijk zullen blijven.’