Iedereen heeft recht op een mening over de NMBS

door The Vremde Mirror

Nu er morgen en overmorgen pas voor het eerst dit jaar een spoorstaking te fêteren valt, is het van belang dat mensen hun gevoelens over de NMBS en de staking uiten. Dat stelt de wereldvermaarde Italiaanse psychologe Brenda Ansaldo van de UDV (Università della Vita) in een colloquium georganiseerd door de UA.

'Op sociale media nog vaak taboe om je onvrede over het spoor te uiten’

‘Op sociale media is het nog vaak taboe om je onvrede over het spoor te uiten’

‘Iedereen heeft recht op een mening over de NMBS. We vergeten dat soms, maar dat is één van onze fundamentele vrijheden.’

Zo begint Ansaldo haar geruchtmakende redevoering. Meteen wordt het zo stil in de zaal dat je een smartphone kunt horen piepen.

‘Ja, grijp je smartphone,’ gaat ze verder. ‘Post een larmoyante Facebookpost, een kwaaie tweet of geef een spitante lezersreactie. Iedereen kent wel iemand die bij de NMBS werkt. Niet als familielid dan wel als online vriend. Daarom is het op sociale media nog vaak taboe om je onvrede over het spoor te uiten.’

‘Het is belangrijk dat mensen hun hart luchten. Woede opkroppen kan op den duur leiden tot psychische letsels, trauma’s van blijvende aard en zure Facebookreacties die op termijn zeer schadelijk voor je imago kunnen zijn.’

‘Maar wat moet je nu schrijven? Wees creatief. Beschrijf de impact op je persoonlijke leven. ‘Langer in de file dan anders. #heeldiepezucht #ooknogeensregen #bijnatelaat #straksechttelaat’ Maar zo’n boodschap kan evengoed ideologisch getint zijn. ‘Hoe lang pikken we het nog dat de vakbonden het land gijzelen? Walgelijke sossen.’

‘Hoewel mensen liever hun mening over spoorstakingen voor zich houden – want kennen ze de kleine lettertjes in het dossier wel goed genoeg? – zal je ervan schrikken dat er heel wat collega’s en kennissen je misnoegen zullen steunen en hun mening en gevoelens evenzeer kwijt willen. Luister naar ze, wie weet welke andere onderliggende frustraties nog de kop opsteken.’

Ansaldo geeft nog één tip mee: ‘Een mening over de NMBS hoeft niet altijd voorafgegaan worden door een treinstaking. Durf ook eens te twitteren wanneer je trein te laat is. Liefst met een kwade emoji. Daar zitten mensen op te wachten. Veel succes!’