Rusland gaat Finland, Estland, Georgië, Oekraïne, Praag en Alaska inspecteren

door The Vremde Mirror

Rusland gaat deze maand op eigen houtje een controle uitvoeren van Finland, Estland, Georgië, Oekraïne, Praag en Alaska. De Russische president Vladimir Poetin rekent niet op de hulp van deze of andere landen. ‘Rusland kan dit alleen aan.’

'Het Russische Leger is getraind om zulke inspecties grondig uit te voeren.'

‘Het Russische Leger is getraind om zulke inspecties grondig uit te voeren.’

Een gek zicht in de Tsjechische hoofdstad Praag. Russische tanks rollen de stad binnen. Op enkele bruggen over de Moldau was er hierdoor een langere file dan anders.

Poetin excuseert zich voor deze hinder. ‘Het is niet onze bedoeling om het verkeer in de war te sturen. Morgen is alles weer het oude. Dan zullen onze tanks zich in en om de stad hebben geposteerd en hebben onze inspecteurs plaatsgenomen in de gebouwen van de regering.’

Niet alleen Praag zal het toneel zijn van gerichte Russische controles. Ook Finland, Estland, Georgië, Oekraïne en Alaska mogen eerstdaags Russische inspecteurs verwelkomen. Poetin blaast zo een aloude traditie nieuw leven in. De inspectie van bevriende landen en territoria is een praktijk die al langer bestaat, maar als gevolg van de economische crisis de jongste jaren is verwaterd.

Daarom verwacht Poetin ook geen hulp van de NAVO of de Europese Unie. ‘Ik ga daar geen zaak van maken. Het Russische Leger is getraind om tezelfdertijd op verschillende plaatsen te inspecteren. We hoeven hierbij geen hulp, maar een vlotte doorgang voor onze inspecteurs maakt het voor iedereen prettiger.’

Poetin kan niets kwijt over de exacte duur van deze operatie. ‘We voeren inspecties uit zo lang als nodig. Is dat een jaar, dan is dat een jaar. Hebben we tien jaar nodig, dan duren ze tien jaar.’

De nieuwe burgemeester van Praag, Vladimir Poetin, is alvast te spreken over de inspectieronde van de Russen. ‘Mijn stad ziet er nu veel opgeruimder uit.’