Waarom een terugkeer van Adolf Hitler niks oplost

door The Vremde Mirror

De inmiddels overleden Duitser Adolf Hitler had nooit gedacht anno 2016 nog zo over de tongen te gaan. Na de gebeurtenissen in Keulen steken op sociale media de geruchten over een terugkeer weer de kop op. ‘Een bepaalde groep in de bevolking verwacht veel heil van hem,’ oordelen politicologen.

heil

‘Je kan niet verwachten dat alle heil van één Duitser komt.’

In menig discussie op Facebook komt de in Oostenrijk geboren Duitse kunstschilder Adolf Hitler ongewild ter sprake. Is het niet als onderwerp van een spitse vergelijking, dan wel in een discussie over de bereiding van knolseldersoep of de vluchtelingencrisis.

Historici duiden dit fenomeen: ‘Mensen etaleren graag hun historisch besef. Zo komen ze geloofwaardig en erudiet over.’

Ze waarschuwen wel voor de gevaren van een projectie van het verleden op het heden. ‘Hitler kon profiteren van een andere tijdsgeest. Zo kon hij vrijelijk kampen bouwen in Polen, terwijl men daar nu mordicus tegen elke opvang van vluchtelingen is. En als Hitler zegt: ‘Wir schaffen das’ heeft dat een andere connotatie dan wanneer Angela Merkel dit zou verkondigen.’

Politicologen achten een politieke comeback vrijwel onmogelijk. Ze benadrukken dat zijn retoriek nu nog weinig indruk zou maken. ‘Hitler mag dan wel bekend staan als een man van zijn woord, hij zou zichzelf moeten heruitvinden. Anders is er hoogstens een plaats voor hem weggelegd op de lijst van een rechtse liberaal-conservatieve partij.’

Hoewel sommigen pleiten voor ’s mans terugkeer, is het duidelijk dat dit niks oplost, zelfs het probleem veeleer verschuift. Dat vindt toch Jean-Marie (58). ‘Hitler moet vooral in zijn eigen land blijven. Vol is vol. Er zijn hier al problemen genoeg.’

Anderen stippen dan weer aan de politieke recuperatie beu te zijn en ongepast te vinden. ‘De man is dood. Kent men werkelijk dan geen enkel fatsoen?’