Jordi (11) bereid tot nauwere samenwerking met Wikipedia

door The Vremde Mirror

De elfjarige Jordi lijkt dan toch bereid om een samenwerkingsverband met Wikipedia te ondertekenen. Beide partijen benadrukken dat een fusie vooralsnog niet aan de orde is. De beurzen reageren alvast positief.

Door expliciet vermeld te worden in opstellen van 11-jarigen, hoopt Wikipedia bij het grote publiek een groter bereik te verwerven.

Expliciete reclame in huiswerk van 11-jarigen. Zo wil Wikipedia het grote publiek bereiken.

‘Laatst moest ik een opstel schrijven over de invloed van abiotische factoren in de omgeving van een organisme. Wikipedia bleek wat dat onderwerp betreft een loyale partner. Daar is het idee gegroeid om niet alleen achter de schermen de handen in elkaar te slaan,’ vertelt Jordi.

Het samenwerkingsverband omvat twee componenten. Enerzijds mag Jordi Wikipedia letterlijk kopiëren. Anderzijds moet hij zijn testen en taken van het logo van Wikipedia voorzien, dat via deze gratis publiciteit eindelijk het grote publiek wil bereiken.

‘Uit de opdrachten die we krijgen, blijkt immers dat leerkrachten niet op de hoogte zijn van het bestaan van Wikipedia en de schat aan informatie die er te vinden is, anders zouden ze ons niet vragen om als huiswerk een bladzijde te schrijven over het leven van Julius Caesar, het boeddhisme of de vegetatie in de Condroz,’ kaart Jordi aan.

‘Met de gewonnen tijd kan ik een start-up uit de grond stampen of gewoon Teletekst kijken,’ kijkt Jordi vooruit, die twee jaar geleden Wikipedia nog aanklaagde voor het verstrekken van foutieve informatie. ‘Wikipedia heeft uit zijn fouten geleerd en een schadeclaim betaald. Het is tijd om het verleden te begraven.’

Eerstdaags wordt het akkoord ondertekend. ‘We moeten beide nog een beetje water bij de wijn doen,’ erkent Jordi. ‘Wikipedia wil een banner met een oproep van Jimmy Wales om 2 dollar te doneren aan de bovenzijde van al mijn testen en taken uit de brand slepen. Dat vind ik te ver gaan. Aan de onderkant oké, maar bovenaan staan mijn naam en klasnummer al.’